El retorn de Duran i un Pujol «independentista, però intel·ligent»

L'exlíder d'UDC i l'exvicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo protagonitzen un diàleg al Círculo Ecuestre, en què l'antic portaveu de CiU defensa el concepte de "nació de nacions"

Carmen Calvo, Joan Tapia i Duran i Lleida al Círculo Ecuestre.
Carmen Calvo, Joan Tapia i Duran i Lleida al Círculo Ecuestre. | C.E.
24 de gener del 2022
Actualitzat el 25 de gener a les 11:02h
Josep Antoni Duran i Lleida, l'exlíder d'UDC i exportaveu de CiU al Congrés, i l'exvicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo han protagonitzat un col·loqui al Círculo Ecuestre dins del cicle "Agendes creuades Madrid-Barcelona". El diàleg ha estat moderat pel periodista Joan Tapia. Duran i Lleida i Calvo han passat revista a temes com la crisi de la democràcia, el pes de l'extrema dreta i si els partits democràtics poden governar amb ella, i les relacions entre Catalunya i l'Estat.

Sobre la situació política a Catalunya, Duran s'ha mostrat prudentment optimista: "La causa catalana continua vigent i no acabem de trobar la sortida". Ha reclamat "admetre la realitat públicament i que no hi cap l'autodeterminació". L'exdirigent democristià ha advocat pel terme "nació de nacions, acceptar que Espanya és una nació i que s'accepti que inclou diverses realitats nacionals". 

Tapia ha preguntat a Duran si creia que en el cas que Jordi Pujol hagués continuat al capdavant de CiU s'hagués produït el conflicte polític, Duran ha respost que "crec que no. Pujol és independentista però és intel·ligent". "Els qui han vingut després no són intel·ligents?", ha inquirit Tapia. "No ho sé, potser no són independentistes", ha dit.   
Carmen Calvo ha escombrat cap a casa quan ha dit que un factor determinant en la major distensió ha estat que el PSC va arribar en primer lloc a les eleccions al Parlament.

L'exvicepresidenta ha tret pit de l'aplicació del 155, de la qual ha dit que "va respectar extraordinàriament una institució com el seu Parlament" i ha afirmat que "s'haurà de votar, però no qualsevol cosa, sinó un acord dins del marc legal i constitucional". Ha afirmat que la solució no passarà ni per una sortida "il·legal", sinó per la línia "anticatalana de la dreta espanyola".

Carmen Calvo ha assegurat que "en aquests moments hi ha un govern que no maltracta Catalunya", recordant "el caldo de cultiu creat pel PP". Calvo ha semblat veure bé el concepte de nació de nacions, quan ha recordat un capítol de la sèrie The Crown, quan algú li explica a Isabel II abans d'una visita a Gal·les que la reina anirà a una altra nació. 
Tapia ha demanat als dos interlocutors que posessin una nota a l'actual govern de coalició. Duran i Lleida li ha posat un 5, tot desitjant "que no es repeteixi" i lamentant que si la coalició de PSOE i Podem s'ha constituït és perquè "no hi ha hagut una formació de centre", recordant el paper jugat per CiU, a la qual ha posat "un 7 a Convergència Democràtica i un 8 a CiU". Calvo ha dit que només podia posar una bona nota a un lloc on ella hi ha estat. 

Sobre el futur de la democràcia, Duran i Calvo han coincidit a criticar l'"adanisme" que, segons ells, batega en amplis sectors de la societat. Segons Duran, les afirmacions sobre el "règim del 78" són adanisme. "Espanya és una democràcia perquè ho diu qualsevol sistema o institut que es dediqui a estudiar els règims polítics, però és una democràcia anòmala", ha assegurat l'exlíder democristià, que ha atribuït a la polarització i a l'emergència de les fake news com a elements nous que han sacsejat les democràcies. Duran ha criticat com a fet anòmal la incapacitat dels grans partits per posar-se d'acord en temes essencials, i el bloqueig en la renovació d'institucions com el CGPJ.

Duran i Lleida ha equiparat Vox -"amb qui no pactaria"- amb la CUP. Sobre si s'ha de fer pactes amb els ultres, ha afirmat que "més enllà de fer cordons sanitaris, el que s'ha de fer és que les idees d'aquests partits no prosperin". Però ha aprofitat per carregar contra l'altre cantó del ventall de forces polítiques. "També l'extrema esquerra es vol carregar el règim del 78", ha dit en to d'advertiment.

Carmen Calvo, per la seva banda, ha reclamat al PP que impedixi "que Vox arribi a trepitjar els governs". L'actual presidenta de la comissió d'Igualtat del Congrés ha criticat al llarg de tot l'acte l'estil d'oposició practicat pel PP. En un moment donat, ha assegurat que si el partit conservador fos liderat per Soraya Sáenz de Santamaría, hagués adoptat una altra posició.   

El públic de l'Ecuestre ha escoltat amb interès la conversa conduïda per Joan Tapia. El club, exponent dels sectors més conservadors de la burgesia barcelonina, sempre acull amb simpatia els exponents d'aquella pax política que un dia el procés es va endur. Admiració per Duran i nostàlgia envers els anys en què dirigia CiU al Congrés s'han donat la mà quan Enric Lacalle, vicepresident de la casa, ha exclamat en l'inici de l'acte: "Duran es va retirar abans de temps". "Bé, et van retirar", ha corregit de seguida. 

Entre els assistents hi havia una nodrida representació de la classe dirigent: el comte de Godó; la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el banquer Carles Tusquets; l'exsenador de CDC Jordi Xuclà; la dirigent socialista i vicepresidenta del Parlament, Assumpta Escarp; el tinent d'alcalde Jaume Collboni; els empresaris José María Xercavins i Antonio Gámiz, entre d'altres.   
Arxivat a