L'OMS veu «plausible» la fi de la pandèmia a Europa després de l'òmicron

Hans Kluge, director de l'organització a Europa, es mostra optimista però segueix demanant precaució davant la "versatilitat" del virus

Gent amb mascareta al centre de Barcelona.
Gent amb mascareta al centre de Barcelona. | Adrià Costa
23 de gener del 2022
Actualitzat a les 19:27h
Pronòstic esperançador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la pandèmia. El director de l'organització a Europa, HansKluge, ha definit de "plausible" que la fi de la pandèmia al continent arribi després de la variant òmicron. "És plausible que la regió s'estigui apropant a la fi de la pandèmia", ha assegurat en una entrevista a l'agència AFP.

Tot i això, Kluge ha demanat encara a la ciutadania precaució davant la "versatilitat" del virus. Pel director europeu de l'OMS, l'arribada de la variant òmicron entre novembre i desembre de l'any passat va marcar una "nova fase" de la pandèmia. La mateixa organització ja va remarcar a inicis d'any que si la nova variant no s'atura, més de la meitat dels ciutadans europeus es podrien contagiar d'aquí al març.

L'òmicron ha desplaçat en els últims mesos la variant delta de la Covid, sorgida a l'estiu, i ha fet d'accelerador de la sisenaonada, que no ha aturat els ingressos hospitalaris i ha generat grans problemes als CAP. Els símptomes generals d'òmicron, però, són similars als d'un refredat i això ha fet que moltes persones puguin no identificar-lo i contagiar el seu entorn. Per això darrerament ha augmentat l'ús dels tests d'antígens, arribant a causar desabastiment en les farmàcies, i obligant el govern espanyol a fixar-ne un preu màxim.

Les declaracions de Kluge es produeixen el mateix dia que es compleixen exactament dos anys des que les autoritats xineses van decidir tancar la ciutat de Wuhan, epicentre de la Covid. Poques setmanes després tota la Xina seguiria el mateix camí i a partir dels mesos de febrer i març gairebé tot el món entraria en confinament durant mesos per fer front a l'etapa més agressiva de la pandèmia.