Oriol Mitjà: «Canviar de pandèmia a endèmia és el pas més important des del març del 2020»

L'epidemiòleg confirma que el Govern treballa amb el "document de la transició" per preparar el pas, però lamenta no tenir constància que estigui en una fase avançada

Oriol Mitjà
Oriol Mitjà | Adrià Costa
22 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:38h
El govern espanyol fa referència a parlar d’endèmia un cop superada la sisena onada de la Covid-19 i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, pronostica la fi de les quarantenes obligatòries per Covid a la primavera. La pregunta és clara: és hora de tractar la Covid com una grip?

"Canviar de pandèmia a endèmia és el pas més important des del març del 2020". Així ho alerta en declaracions a NacióDigital l'epidemiòleg Oriol Mitjà, qui considera que les autoritats s'estan precipitant. Segons explica Mitjà, encara no és el moment ideal per fer el canvi, ja que estem en una onada d'una nova variant i la "incertesa és massa alta com per fer aquest pas tan gran".

L'epidemiòleg reconeix que fer el salt de pandèmia a endèmia requereix fer un canvi d'operativa que estaria basat en tres punts: el sistema sanitari no hauria de fer proves, la població no ha de fer aïllament i es deixen de fer registres. Hi ha un factor, però, que sí que es mantè: un sistema de "vigilància sentinella". És a dir, que es fan proves a un petit grup de persones representatiu de la població per saber els nivells de transmissió.

Mitjà afirma que li fa "respecte" el canvi que plantegen les autoritats polítiques. Segons explica, no només s'ha de tenir en compte què passarà a curt i mitjà termini -en què cal tenir un pla sòlid de desescalada mentre les xifres de morts i UCI són baixes gràcies a la vacunació-, sinó que també s'ha de pensar en el llarg termini per evitar perdre el control de nou. 

"Cal que les administracions i la comunitat científica presentin un full de ruta i es preguntin com faran la desescalada", avisa l'epidemiòleg. I és que remarca que cal preparar bé com s'actuarà al futur. Mitjà fa referència a alguns dels punts que haurà de tractar el "document de la transició" amb què l'executiu ja ha començat a treballar, tot i que apunta que per ara "tot està molt verd". 

Quins seran els sistemes de vigilància?, com s'evitaran noves variants de la Covid?, com es tractarà els més vulnerables? Aquests i d'altres són els punts que l'epidemiòleg i assessor del Govern en matèria de Covid proposa que han d'ocupar pàgines del full de ruta que s'està traçant. Mitjà, però, lamenta no tenir "constància que aquest document estigui en una fase avançada".