Gay pren possessió amb la promesa de preservar l'estat de dret i fomentar el diàleg

La ministra Isabel Rodríguez defensa que Catalunya serà "fonamental" en una transformació "mai vista en quaranta anys" a Espanya

La ministra Isabel Rodríguez, amb la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay
La ministra Isabel Rodríguez, amb la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay | ACN
NacióDigital
21 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:56h
La nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha pres possessió del seu càrrec aquest divendres al matí amb la promesa de preservar l'estat de dret i fomentar el diàleg. Durant el seu discurs -fet en presència de la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge; i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau- Gay ha fet diverses referències al compliment de la Constitució espanyola i ha parlat de "refer consensos i buscar complicitats", així com de col·laboració entre administracions. També ha promès regentar una delegació que "escolti la ciutadania".

Maria Eugènia Gay s'ha mostrat visiblement emocionada durant la seva pressa de possessió, i especialment agraïda al govern espanyol i a la seva predecessora, Teresa Cunillera, a qui ha qualificat "d'estimadíssima". A la seva breu intervenció després de "jurar" el càrrec davant la ministra, la nova delegada ha assegurat que encara l'etapa "amb enorme il·lusió i ferm compromís per dur a terme la tasca, des del màxim rigor, per preservar l'estat de dret, impulsar els postulats democràtics i servir a la ciutadania".

Al seu discurs, ha volgut posar en valor que "la democràcia és l'únic sistema polític que ha demostrat, des de temps immemorials, la capacitat d'oferir i garantir un entorn adequat perquè la pau social i la concòrdia puguin tenir-hi cabuda". "Sense la guia dels ideals democràtics, com la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític, no seria possible trobar els equilibris i els consensos pels quals les institucions hem de treballar, i vetllar per l'estabilitat i la salvaguarda dels drets i les llibertats, previstos en la Constitució i en l'ordenament jurídic", ha afegit.

Gay, a més, s'ha compromès a treballar perquè la delegació sigui "una institució transparent, propera, moderna i oberta". "Una delegació que escolti la ciutadania de Catalunya i atengui les seves peticions. Una delegació que seguirà treballant amb rigor, prudència i serietat, com ho ha fet fins ara, perquè és la millor manera de resoldre els problemes, construint futur sempre sobre la base del diàleg i l’entesa. Refer consensos, buscar complicitats i fer de la paraula el centre de gravetat i el punt de trobada de l’acció institucional", ha dit, tot afegint que vol "fer un esforç de país, construint des de la cooperació, des de la col·laboració, des del diàleg, des de la cerca del consens en tots els temes com la millor manera per avançar i progressar".

La ministra Isabel Rodríguez ha destacat durant la seva intervenció que "Espanya està cridada a una transformació econòmica i social mai vista en quaranta anys" i ha vaticinat que en aquest procés "Catalunya serà fonamental". Rodríguez ha cridat a "aprofitar les oportunitats que es presenten". "La política al servei de la resolució dels problemes i contribuir a un projecte col·lectiu millor, amb contrast de posicions, sempre, però sobre la base d'aconseguir acords i actuant des de la lleialtat institucional i amb la disposició per a apropar postures", ha dit.

La ministra, que ha agraït a Cunillera la seva etapa de delegada, ha reconegut la seva "contribució a restaurar la normalitat institucional i a millorar les relacions i la col·laboració entre els diferents cossos policials de Catalunya”. Isabel Rodríguez ha recordat en la seva intervenció al president Josep Tarradellas, quan reclamava unitat a Catalunya dient que "el país és massa petit perquè es menyspreï a cap dels seus fills i prou gran perquè càpiguen tots". "Espanya tampoc pot prescindir avui de cap dels seus fills i és prou gran perquè capiguem tots", ha afegit la ministra.