És hora de tractar la Covid com una grip?

La situació epidemiològica apunta a emprendre el camí cap a l'endèmia, però els experts demanen prudència i no confiar-se: "La incertesa és massa alta per fer aquest pas tan gran"

Clients en una terrassa d'un bar
Clients en una terrassa d'un bar | Helena Margarit
22 de gener del 2022
Actualitzat el 24 de gener a les 8:10h
Després de fer el salt d'epidèmia a pandèmia i conquerir el món en pocs mesos, i gairebé passats dos anys des de l'esclat que ho va aturar tot, la Covid-19 comença a apuntar a una nova etapa. La millora -lenta i pausada- de les dades epidemiològiques ha portat el govern espanyol, i concretament la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a fer referència a la possibilitat d'emprendre el pas de pandèmia a endèmia un cop superada la sisena onada.

La paraula de la setmana, però, genera molts dubtes. Què és una endèmia? Què la diferencia d'una pandèmia? Quan es fa el canvi d'una a l'altra? "Podem definir endèmia com una malaltia que es propaga contínuament i sense oscil·lacions". Així ho han definit els epidemiòlegs Oriol Mitjà i Salvador Macip en declaracions a NacióDigital. En unes altres paraules, l'endèmia vindria a ser la gripalització de la Covid o el fet de conviure amb el virus. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, qui aquest divendres ha pronosticat la fi de les quarantenes obligatòries per Covid a la primavera, comparteix la idea de canvi. L'anunci arriba el tercer dia consecutiu de descens de nous pacients ingressats a les UCI -que se situen en 500- als hospitals catalans. Tot i aquesta dada, que apunta a una disminució de la pressió hospitalària, el conseller ha alertat que ens espera un hivern "dur".

Els epidemiòlegs consultats per aquest diari coincideixen que la situació millorarà de cara a la primavera i l'arribada del bon temps, però alerten que és massa aviat per començar a fer ús dels conceptes endèmia, gripalització o conviure amb el virus. "No és el moment, seguríssim, i menys ara que estem enmig d'una onada", alerta Macip, a qui Mitjà afegeix que "la incertesa és massa alta per fer aquest pas tan gran". 

A qui correspon la decisió?
Tots dos, però, asseguren que la previsió d'Argimon té "lògica", tot i que demanen no confiar-se "massa" perquè hi pot haver el perill de fer moltes passes enrere ràpidament. Així, mentre les autoritats sembren esperança a mesura que avancen les setmanes, els experts demanen ser cautelosos: "Què passarà a la tardor? Si no tenim una onada com l'actual estarem camí a l'endèmia, sinó, no". 

Va ser l'OMS qui el març del 2020 va declarar la Covid-19 com a pandèmia. Ha de ser el mateix organisme qui declari el nou pas? Macip afirma que és cert que l'Organització Mundial de la Salut només ho dirà quan tot el món "estigui net", però apunta que és possible parlar de fases en llocs concrets. És a dir, "Europa pot estar en fase endèmica mentre la pandèmia mundial continua present", explica.

Les declaracions d'Argimon, acompanyades de la millora progressiva de les dades epidemiològiques dels últims dies, porten a pensar que el Govern ja ha començat a treballar amb el camí a seguir els pròxims mesos. Salvador Macip, membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, així ho detalla a NacióDigital: l'executiu està elaborant el "document de la transició", que definirà què s'ha de tenir per catalogar la Covid com a endèmia a casa nostra. 

Els efectes de "la transició"
Què suposaria, però, aquest canvi? El director executiu del programa d'emergències sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Michael Ryan, s'ha pronunciat: "Endèmic en si mateix no significa que sigui bo, endèmic només significa que està allí sempre". 

Oriol Mitjà apunta a tres factors que canviaran la situació de la societat quan es faci el pas de pandèmia a endèmia: "El sistema sanitari deixa de fer proves, la població no ha de fer aïllaments i es deixen de fer registres". Per arribar en aquest moment, però, l'epidemiòleg recorda que cal tenir un "informe de factibilitat" -és a dir, morts baixes per Covid, pocs pacients a l'UCI, efectivitat de les vacunes i saber quan minvarà la immunitat vacunal de la població- sumat a un "pla de mitigació" -que ha d'incloure la possibilitat d'arribada de noves variants o el descens de la immunitat poblacional. En definitiva, saber "com es respondrà" si la pandèmia ens sorprèn de nou. 

Està preparat, el sistema sanitari, per fer el canvi?
La pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest la crítica situació del sistema sanitaricatalà. No hi ha professionals suficients per donar cobertura a les necessitats de la població, es contracten metges i infermeres sense que compleixin tots els requisits perquè és una situació excepcional i els professionals estan esgotats. 

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, considera que per ara "no es pot conceptualitzar la Covid com una grip" i recorda que durant aquest 2022 el sistema sanitari haurà de seguir lluitant contra la pandèmia. En declaracions a NacióDigital, Padrós adverteix que el problema més important que el sistema sanitari té actualment és la manca de professionals. "No volem metges a granel, volem metges formats", denuncia. 

En relació amb el canvi de pandèmia a gripalització, el dirigent del COMB demana ser "més prudents" i considera que les autoritats s'estan "precipitant". "Cal abordar una gestió de la pandèmia diferent si seguim amb la tendència actual", reclama Padrós, alhora que critica el model d'organització actual de l'atenció primària. Segons ell, cal "desburocratitzar" el sistema i aplicar un "model retributiu més just", ja que denuncia que l'atenció primària "no pot encarar problemes per manca de disponibilitat d'instruments". 

Arxivat a