El «no» de Tajani a reconèixer Puigdemont i Comín com a eurodiputats arriba a judici

El TGUE celebra la vista sobre el veto del Parlament Europeu als dos eurodiputats de Junts l'any 2019

21 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:37h
Carles Puigdemont i Toni Comín, a Estrasburg
Carles Puigdemont i Toni Comín, a Estrasburg | Junts per Catalunya
El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) celebra aquest divendres una vista per analitzar el veto del Parlament Europeu i el seu president, Antonio Tajani, a Carles Puigdemont i Toni Comín just després de ser escollits eurodiputats. L'Eurocambra no els va reconèixer, en un principi, els seus drets com a parlamentaris i no els va deixar accedir al recinte, alineant-se així amb les autoritats espanyoles.

La defensa va presentar recurs contra aquesta decisió l'any 2019 i, finalment, la qüestió ha arribat a judici. Els advocats de Puigdemont i Comín argumenten que es van vulnerar drets dels dirigents independentistes i que s'han de reparar. La decisió del Parlament Europeu es va reconsiderar arran de la resolució de la justícia europea sobre Oriol Junqueras, a finals de 2019, cosa que va permetre a Puigdemont, Comín i Clara Ponsatí recollir la seva acta d'eurodiputats.

A la vista d'avui no hi seran els eurodiputats de Junts. Fonts consultades apunten que la resolució podria arribar de cara a principis de març. Aquest primer semestre de l'any serà especialment intens a Luxemburg, amb diverses carpetes relacionades amb els exiliats que haurien de començar a resoldre's. Les més importants: les prejudicials de Pablo Llarena sobre l'extradició i el recurs contra el suplicatori del Parlament Europeu