La Junta Electoral ordena retirar l'escó de Juvillà

L'organisme rebutja les al·legacions del Parlament i considera que hi ha motiu d'"inelegibilitat sobrevinguda" per desposseir de l'acta el secretari tercer de la mesa i diputat de la CUP

El diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, al Parlament
El diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, al Parlament | Frederic Esteve
20 de gener del 2022
Actualitzat el 21 de gener a les 10:45h
La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat les al·legacions del Parlament en defensa de l'acta del diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –sense sentència ferma- a sis mesos d'inhabilitació per negar-se a retirar els llaços grocs del seu despatx de la Paeria. L'òrgan electoral considera que es donen les circumstàncies que permeten aplicar-li una inelegibilitat sobrevinguda. 

Al seu escrit, de nou pàgines, la JEC considera que el delicte de desobediència pel que ha estat condemnat Juvillà "està inclòs" al catàleg de delictes del codi penal contra l'administració pública, i per tant "s'ha d'entendre que incorre en el supòsit d'inelegibilitat previst a l'article 6.2 b) de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG)". La decisió de la JEC, que es pot recórrer al tribunal contenciós-administratiu, deixa ara la qüestió en mans de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que serà l'encarregada d'aplicar –o no- l'acord d'aquest organisme.

A través de Twitter, Borràs ha ratificat el seu compromís en la defensa dels drets dels diputats i ha fet costat a Juvillà. La CUP s'ha acollit al dictamen que va aprovar el Parlament al desembre, que manté l'escó del diputat fins que no hi hagi sentència ferma. "La JEC no és un organisme judicial, sinó un ens administratiu amb funcions molt concretes centrades en el procés electoral i no en inhabilitacions de diputats", assenyalen els cupaires. 

En la resolució, la JEC jurisprudència per justificar la competència de l'organisme electoral per inhabilitar un diputat i recorda que el dictamen del Parlament no entrava a valorar si s'havia produït una causa d'inelegibilitat sobrevinguda. En no haver-ho fet, argumenta la JEC, "pot actuar l'administració electoral, en aplicació directa de la LOREG". 

El 18 de desembre el ple del Parlament havia aprovat que Juvillà mantingui l'escó mentre la sentència no sigui ferma mitjançant un dictamen de la comissió de l'Estatut del Diputat. Els grups de PSCERCJunts, CUP i comuns hi van votar a favor, i Vox, Ciutadans i PP en contra. "No concorre cap causa d'incompatibilitat sobre Juvillà ni cap altra circumstància que afecti la seva condició diputat del Parlament", afirmava el text.

L'organisme electoral actua en la direcció de les peticions dels tres partit de la dreta espanyolista, que sostenien que el diputat "ha de deixar l'escó" fruit de la seva condemna, i que van acusar el Parlament "d'estar utilitzant de forma injusta el reglament per protegir un trampós", en paraules de la diputada del PP Lorena Roldán.

La JEC rebutja d'aquesta manera les al·legacions presentades pel Parlament, que defensaven que Juvillà mantingués l'acta de diputat perquè el secretari tercer de la mesa no té cap causa d'incompatibilitat, cap de les causes de la pèrdua de la condició de diputat ni es troba en cap situació inclosa al reglament del Parlament que en faci modificar la condició de diputat.

La JEC recorda que en el cas "anàleg" de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, "va acordar declarar que concorria la causa d'inelegibilitat sobrevinguda" i "va deixar sense efecte la seva credencial". Aquella resolució, recorda, va ser objecte de recursos al Tribunal Suprem, que les va desestimar i va confirmar el criteri que les causes d'inelegibilitat "tenen conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència".