El TSJC es queda la causa contra Natàlia Garriga pels preparatius del referèndum

El tribunal agrupa la carpeta de la consellera de Cultura amb la dels diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó

Natàlia Garriga, en una imatge d'arxiu
Natàlia Garriga, en una imatge d'arxiu | ACN
20 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:59h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat aquest dijous quedar-se finalment la causa penal contra la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, pels preparatius del referèndum. El procediment contra Garriga té l'origen en la causa investigada al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que té pendent de concloure i fixar data de judici la secció 21 de l'Audiència de Barcelona, i que afecta més d'una vintena d'alts càrrecs del Govern. Com que Garriga és aforada, només pot ser investigada i jutjada pel TSJC. A més, el tribunal ha decidit agrupar la seva causa a dels diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, també aforats i considerats per la Fiscalia com els "arquitectes de l'1-O".

Garriga va ser detinguda el 20-S amb altres alts càrrecs del Govern en la primera gran operació contra l'1-O. Està processada per malversació i desobediència greu i el jutge l'investiga pel seu paper en la logística i organització del referèndum des del càrrec que ocupava al Departament d'Economia, pilotat per Oriol Junqueras i encarregat dels preparatius del referèndum. L'any 2017, Garriga era directora de serveis de la secretaria general d'Economia, amb Josep Maria Jové com a secretari general. Jové, juntament amb Salvadó -que l'any 2017 era secretari d'Hisenda- estan processats per malversació, revelació de secretes, desobediència i prevaricació. 

Quan va ser nomenada consellera, la seva defensa va demanar al TSJC que es declarés competent per assumir la causa, i que s'agrupés a la de Jové i Salvadó. El tribunal ho va descartar en un principi i va ordenar a la sala d'admissions que estudiés el cas. Finalment ha acceptat assumir la causa contra Garriga i agrupar-la a la dels dos diputats d'ERC. Ara, la magistrada instructora podrà interrogar la consellera de Cultura i finalitzar la instrucció. Aleshores es podran presentar escrits d'acusació i defensa, i fixar la data de judici.