El TSJC avala les restriccions del Govern sense el toc de queda

Els jutges autoritzen a limitar les reunions durant set dies més per mirar de frenar els contagis de coronavirus, que continuen desbocats

Gent amb mascareta a Barcelona.
Gent amb mascareta a Barcelona. | Adrià Costa
20 de gener del 2022
Actualitzat a les 15:00h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat aquest dijous set dies més de restriccions a Catalunya. Ja sense el toc de queda, que decau aquesta mitjanit, els jutges han avalat la limitació de les trobades socials a un màxim de deu persones per mirar de frenar els contagis de coronavirus, que continuen batent rècords. La pandèmia a Catalunya continua creixent, si bé alguns indicadors comencen a apuntar a una certa desacceleració que s'haurà d'acabar de confirmar en els propers dies. Per ara, la sala contenciosa administrativa considera proporcionades i necessàries les mesures sol·licitades pel Govern.

D'aquesta manera, continuaran limitades les trobades socials, l'oci nocturn continuarà tancat i es mantindran les restriccions d'aforament al 50% a bars i restaurants i al 70% a la cultura i estadis esportius. Es continuarà demanant el passaport Covid per accedir a la restauració, als gimnasos i a les residències, una mesura que el Govern està analitzant si cal prorrogar més temps, tenint en compte que la variant òmicron -que ja és majoritària- escapa a les vacunes pel que fa a la infecció. Les restriccions passaran a revisar-se cada setmana, i no cada quinze dies com fins ara. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va detallar ahir que en els darrers 20 dies s'han contagiat més de 700.000 persones a Catalunya arran de la variant òmicron, cosa que ha afectat el normal funcionament dels serveis. Per tot plegat, el Govern vol anar poc a poc a l'hora d'aixecar restriccions. Els CAP continuen col·lapsats i el sistema sanitari, en tensió. "Les mesures no han de durar ni un dia més del necessari, però que ningú esperi tampoc una precipitació per aixecar-les", va dir dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja

Catalunya encara no ha arribat al pic de la pandèmia i dia rere dia es baten rècords de casos positius. Aquest dijous, el Departament de Salut ha notificat gairebé 52.000 contagis, 85 ingressos més i dos pacients crítics menys. El risc de rebrot continua pujant i la Rt puja lleugerament fins a l'1,21. La pandèmia, doncs, continua en expansió. La situació és especialment complicada a les escoles: en 10 dies s'han detectat més casos en que en tot el curs passat.