Per què ens esvera el Raúl?

«Com que som on som, aquest noi ens és l'excusa perfecta per esprémer la nostra frustració»

El compte @RaulRoCo s'ha fet famós per l'imitació d'una professora catalanoparlant.
El compte @RaulRoCo s'ha fet famós per l'imitació d'una professora catalanoparlant. | ND
19 de gener del 2022
Actualitzat el 19 de març del 2024 a les 19:32h

Ara l'ase dels cops de la nostra impotència està sent el Raúl, el noi que s'ha fet viral més d'una vegada gràcies a la imitació que fa a TikTok de la clàssica professora catalanoparlant. Clàssica en tots els sentits de la paraula. Segur que fent scroll us ha passat per davant en algun moment. Fa aquella entonació i aquells gestos tan exagerats, però també tan ben trobats, tan reconeixibles, m'entens el que te vull dir.

L'altre dia el Raúl va publicar un vídeo en què ell mateix doblava un fragment de la mítica sèrie del Súper 3 'Espies de veritat', reproduint un cop més les característiques bàsiques del doblatge en català de l'època, i fins i tot demanava que el fitxessin a ell com a doblador en cas que les tornessin a emetre.

En veure-ho, hi ha qui se li va tirar a sobre, acusant-lo de voler ridiculitzar la llengua als seus vídeos, i de publicar-los només amb aquest objectiu, un objectiu pràcticament polític. Es refereixen sobretot a aquells en què imita la professora amb alguna lleugera traça de catalanofòbia inconscient, una traça similar, per cert, a la que poden tenir altres comptes tan nostrats com el Tevetresí.

Bé, no conec en Raúl, però sí que fa mesos que el segueixo a TikTok i a Instagram i, pel que li he anat veient, molt em temo que la seva intenció no és ridiculitzar una llengua (de fet, llueix amb orgull les samarretes que rep de La Incorrecta) sinó ridiculitzar un estil de professorat. Un estil de professorat que, normalment, a Catalunya tenim associat des de ben petits a una llengua vehicular, que és el català. Em sembla que el recorregut és aquest, més que no pas un altre. Em costa trobar en els seus vídeos la voluntat real de fer mal al català. Parlo de la voluntat de fer-ne, no de si finalment n'acaba fent o no.
 

@raulroco_ POV: Cuando la profe cuando pasa lista por las mañanas
Arxivat a