ERC adverteix que seria un «frau per a la classe treballadora» validar la reforma laboral

Rufián posa sis condicions al govern espanyol per negociar el nou marc, que hauria de recuperar la indemnització de 45 dies per any treballat i eliminar la bretxa salarial entre homes i dones

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. | ACN
19 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:39h
La reforma laboral impulsada per Yolanda Díaz, pactada amb sindicats i patronal, és per ara "inassumible", i aprovar-la seria un "frau a la classe treballadora". En aquests termes s'ha expressat aquest dimecres Gabriel Rufián, portaveu d'ERC a Madrid, en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio. Rufián ha posat sis condicions per negociar el nou marc laboral: recuperar les indemnitzacions de 45 dies per any treballat en cas d'acomiadament; eliminar la bretxa salarial existent entre homes i dones; recuperar els salaris de tramitació; potenciar la inspecció de treball; lluitar contra la precarietat; i respectar la prevalença dels convenis autonòmics. "Tal i com estan les coses, amb nosaltres no la podran aprovar", ha indicat el dirigent republicà.

En una roda de premsa posterior, ha augurat que es produirà un "front comú" dels socis d'esquerres del govern espanyol –ha citat Bildu, el BNG, la CUP, Més País i Compromís- contra la reforma laboral de Díaz, a qui ha acusat de plantejar els contactes com un "xantatge" on cal donar suport al text sense que es canviï "ni una coma". Rufián ha rebutjat l'oferiment del govern espanyol d'introduir les seves demandes sobre la reforma laboral a altres modificacions legals. Els precedents, ha recordat, demostren que l'executiu després no compleix, i "el que no tanquem ara no ho tancarem". "No hi haurà segona part de la negociació", ha assegurat tot definint que la reforma laboral és "un projecte personal" de Díaz. 

L'espai de diàleg, ha indicat, és un "consens" en la societat catalana i que també té espai dins la societat espanyola. "Vull creure que els quatre partits que formen part de la mesa són conscients de què ens juguem. ERC sempre s'ha assegut a la taula i ha reconegut el seu interlocutor. Hi ha tempos d'altres partits que han impedit que la mesa sigui com ha de ser. Les converses continuen, la mesa es convocarà i tothom és conscient que l'alternativa és terrible", ha apuntat el dirigent republicà, que ha admès que no poden donar sempre un "xec en blanc" al govern espanyol. Sobre la futura reunió de la taula, ha indicat que "no sap" per què no hi ha fixada la data. "Em consta que l'equip del president Pere Aragonès i de Pedro Sánchez parlen constantment. L'important és el contingut", ha ressaltat, tot i que l'autodeterminació i l'amnistia no formen part de l'agenda del PSOE, ni ara ni en els últims anys.

"Els equips parlen de continguts. Hi ha una agenda clara de continguts que cal parlar, la nostra proposta és clara sobre autodeterminació i amnistia", ha remarcat el dirigent republicà, que ha lamentat que ERC es trobi "molt sola" en la defensa de "fets consensuats" a Catalunya, com és el fet que la gent "parli". "No t'agrada la mesa? D'acord. Quina és l'alternativa? La resposta és un silenci o un tuit, que està molt bé, jo en faig de tant en tant", ha apuntat Rufián. "Parlar no et fa renunciar a res", ha afegit, la mateix temps que ha defensat la necessitat de defensar aspectes socials -reforma laboral, per exemple- en paral·lel a la resolució del conflicte polític. 

Pel que fa a l'adeu de Jordi Cuixart, que va demanar renovar lideratges en el camp independentista, Rufián ha ressaltat que bona part de les primeres files han variat des del 2017, tot i que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras continuen al capdavant de Junts i d'ERC. "Cuixart serà una persona molt important en el nostre futur", ha apuntat el portaveu dels republicans a Madrid. Junts ja va assenyalar dilluns que respectava la decisió del president d'Òmnium però que considerava vigents els seus lideratges.

Preguntat sobre la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, Rufián ha demanat que tingui en compte que la majoria dels catalans aspira a decidir sobre el seu "estatus polític". "Que faci la seva feina i que intenti parlar amb tothom", ha ressaltat el portaveu d'ERC, que ha negat que el procés català estigui en "segon terme". "El procés continua viu, en un altre estadi en què la política impera i vull creure que el reconeixement i el diàleg imperarà. L'alternativa s'ha demostrat inútil", ha apuntat. "Això no ens fa menys republicans ni menys independentistes, ens fa més útils. Lluitar pels drets socials i per l'alliberament nacional no ens fa menys útils", ha dit.

Pel que fa a la polèmica generada per les llicències d'edat al Parlament, que seran revertides per part de la mesa de la cambra, Rufián ha indicat que "només es pot demanar perdó". "És el mínim que es pot fer. Jo ho faig, com a polític, i em quedo amb el fet que s'està intentant arreglar. En política ets responsable del que saps i fins i tot del que no saps", ha indicat el portaveu d'ERC a Madrid. "No es tracta de reduir el privilegi, sinó d'eliminar-lo. I hauria de ser extensiu per a la resta d'administracions, en les quals potser algun dia ens podem trobar alguna sorpresa", ha remarcat. "Potser eren temps indecents, i em quedo amb el fet que ERC vol arribar fins al final", ha destacat Rufián, que ha qualificat com a "indecència" aquesta circumstància al Parlament.

En relació a les revelacions de l'excomissari José Manuel Villarejo sobre els atemptats de Barcelona i de Cambrils del 2017, Rufián ha dit que més enllà de la "credibilitat del personatge" cal investigar les seves afirmacions. "Villarejo acostuma a parlar millor del PSOE que del PP", ha ironitzat el dirigent republicà, que ha lamentat que els socialistes i Unides Podem no estiguin a favor d'una comissió d'investigació.