El PSC veu «brillant» la gestió de Marín per aclarir el vincle entre el Consell Esportiu i el partit

La portaveu, Èlia Tortolero, demana que les investigacions "facin el seu camí" després que NacióDigital revelés que la UDEF apunta amb documents que l'ens esportiu va finançar actes de campanya socialistes

L'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.
L'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. | PSC
17 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:21h
Primer pronunciament públic del PSC després que NacióDigital detallés que la UDEF (Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional espanyola) vincula despeses del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat amb el pagament d'actes de campanya del partit. Així consta en l'últim sumari judicial del cas, tal com va detallar aquest diari divendres. La portaveu dels socialistes catalans, Èlia Tortolero, ha defensat l'actuació del govern dirigit per Núria Marín en la roda de premsa d'aquest dilluns. "La col·laboració de l'Ajuntament per aclarir els fets és brillant i destacada", ha afirmat Tortolero per protegir l'alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona, imputada en el cas. La portaveu del partit també ha demanat que les investigacions "facin el seu camí".

El PSC ha tancat files des del primer dia amb Marín, escollida aquest desembre com a vicepresidenta del partit, coincidint amb l'ascens de Salvador Illa a la secretaria general de la formació. Tortolero ha recordat avui que a la Policia Local de l'Hospitalet "no s'ha destituït ningú" coincidint amb les investigacions del cas, a diferència del que ha passat als Mossos d'Esquadra, en referència al relleu de Josep Lluís Trapero i càrrecs de la seva confiança. Tanmateix, la investigació judicial del cas del Consell Esportiu no és competència de la policia municipal sinó de la UDEF. El cas està en fase d'instrucció. En la mateixa roda de premsa, Tortolero ha carregat contra la gestió del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i li ha exigit que comparegui al Parlament aquesta setmana per explicar el relleu de la cúpula dels Mossos. Ha acusat ERC i Elena de "destruir el prestigi" de la policia catalana.

Més enllà del posicionament del PSC, la investigació entorn el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet avança i informes de la UDEF apunten cap al fet que el partit s'hauria pogut aprofitar d'aquest ens per pagar actes de campanya. La Policia Nacional espanyola disposa de documents "relacionats amb esdeveniments de partit polític, les despeses dels quals ha sufragat el Consell Esportiu, i que no mantenen cap relació amb l'activitat pròpia del Consell Esportiu". Fonts coneixedores del cas assenyalen que un d'aquests actes seria un dinar de la campanya electoral municipal que hauria tingut lloc el maig del 2019, pocs dies abans que Núria Marín aconseguís majoria absoluta a l'Ajuntament.

La mateixa alcaldessa -que també és presidenta de la Diputació de Barcelona i vicepresidenta del PSC- hi hauria participat, juntament amb altres candidats locals a les llistes socialistes, entre els quals els imputats en la causa Cristian Alcázar (ara tinent d'alcaldia) i Cristóbal Plaza (qui va ser regidor però va dimitir), així com Jaume Graells (actual regidor sense atribucions, després de denunciar les irregularitats a l'ens).

El cost d'aquell àpat l'hauria sufragat el Consell Esportiu i hauria servit per reunir l'alcaldessa i altres dirigents del PSC de l'Hospitalet amb representants de l'organisme, personal esportiu i representants d'entitats d'aquest àmbit, en plena campanya de les municipals i amb contingut propagandístic electoral, segons la investigació de la UDEF. La factura no hauria estat gaire elevada, de poc més de 400 euros, tot i que l'informe policial es refereix a diversos esdeveniments, així que podria disposar d'altres evidències en actes similars de caire polític.

Fonts d'una de les defenses treuen ferro a aquesta qüestió i apunten que els àpats entre membres del Consell Esportiu i representants públics són habituals, també amb membres de diverses formacions o d'administracions com la Generalitat, i no considera aquest pròpiament un acte de campanya. I en aquests casos, subratlla, allò habitual és que sigui l'entitat privada qui pagui la factura, ja que seria més irregular que fos l'Ajuntament qui l'abonés amb els recursos de tots els contribuents.

En el mateix punt del sumari, la UDEF constata que part dels recursos del Consell Esportiu anaven destinats a "objectes de consum particular o individual (dietes, viatges, llibres, etc) que poc o res tenen a veure amb l'objecte del projecte" de l'entitat. Es refereix, per exemple, al pagament de multes de trànsit amb retirada de cotxe del dipòsit, com la de Cristóbal Plaza -llavors director del Consell Esportiu- de la imatge inferior esquerra, però també tiquets de locals de còctels com el bar Mary Pickford, on, segons la imatge inferior dreta, s'hi van gastar 67 euros abonats després pel Consell Esportiu de l'Hospitalet, a més d'altres àpats, tal com ja va avançar NacióDigital.

Els documents del sumari judicial també recullen diversos enviaments de llibres a través d'Amazon al domicili de Plaza i que es registrarien en el llistat de pagaments com a "Amazon - Formació" o similar, tot i que molts tindrien poc a veure amb les activitats del càrrec del director de l'ens. Tres d'aquestes comandes sumarien 1.000,8 euros, sobretot en llibres d'autoajuda, novel·les o obres d'autors mediàtics com Risto Mejide, Arturo Pérez-Reverte o Ignacio Sánchez-Cuenca, alguns dels quals es troben en la següent imatge.

Un subapartat del sumari judicial analitza els "vincles de política de partit" per part del Consell Esportiu, destacant que la composició de la seva comissió directiva "reflecteix un clar control d'aquest òrgan per persones que estan vinculades al PSC". L'entitat és formalment privada, però 12 dels seus membres són escollits per l'Ajuntament i la regidoria d'Esports n'exerceix la presidència, tot i que enlloc s'hi concreta que hagin de ser càrrecs electes o persones vinculades al govern municipal o al partit que l'integra.