Ara sí, Djokovic expulsat d'Austràlia

Un jutjat federal donar la raó al govern australià i el tenista serbi haurà d'abandonar el país en les properes hores

Novak Djokovic, en un descans dels entrenaments de l'Open d'Austràlia
Novak Djokovic, en un descans dels entrenaments de l'Open d'Austràlia | Europa Press
Pere Pratdesaba
16 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:55h
Cas tancat. Novak Djokovic serà deportat d'Austràlia i no podrà defensar el títol del Grand Slam, que va guanyar l'any passat. El tenista serbi ha vist com un tribunal desestimava el seu recurs contra la decisió del govern australià de revocar-li per segon cop el seu visat i haurà d'abandonar el país a les properes hores. 

La decisió l'han pres per unanimitat els tres jutges d'un tribunal federal, que han donat d'aqueta manera la raó al govern australià, que considera el tenista serbi un risc per a la salut del país.  

L'esportista va ser detingut aquest dissabte al matí, pendent que les autoritats judicials dictaminessin si l'obligaven a abandonar el país o s'hi podis quedar i disputar l'Open d'Austràlia. El número 1 del món va quedar arrestat en un hotel-presó per a refugiats mentre esperava que es fes la vista que havia decidir el seu futur, que s'ha celebrat aquesta matinada i ha durat cinc hores. Després, els jutges s'han retirat a deliberar.

Austràlia va cancel·lar divendres el seu visat per "raons de salut i bon ordre", però Djokovic, que no està vacunat, va presentar recurs. Després de passar una entrevista amb els funcionaris d'immigració, va ser detingut divendres a la nit -hora catalana- per portar-lo davant del jutge, que aquest diumenge ha pres la decisió.

Dies enrere, un jutge australià va donar la raó al tenista i va demanar al govern d’aquest país que cancel·lés l’anul·lació del seu visat, el deixés en llibertat, li lliurés el passaport i els seus efectes personals i pagués les despeses judicials del procés judicial en el qual s’havia vist immers. D’aquesta manera, el serbi semblava que tenia més a prop l’Open d’Austràlia i va començar a entrenar. Fins i tot, es va fer el sorteig del torneig amb ell inscrit. 

Tot i això, la decisió no era definitiva, com va recordar el mateix jutge. El ministre d’immigració australià encara tenia el dret d’exercir el poder personal per revocar el visat a Djokovic. I així va ser.

El govern d'Austràlia ja va impedir en un primer moment l'ingrés al país del tenista en no tenir en regla el visat i no complir l'exempció mèdica per la qual se l'havia autoritzat un dia abans a disputar l'Open australià, primer Grand Slam de la temporada. Austràlia obliga als estrangers que entrin al país a estar vacunats, a no ser que demostrin que hi ha alguna raó de pes per no fer-ho.

Djokovic, per la seva banda, al·legava que no es podia vacunar perquè va donar positiu per Covid-19 el passat 16 de desembre i fer-ho hagués estat contraproduent.  

El govern aplaudeix la sentència
El ministre d'Immigració, Alex Hawke, responsable de la cancel·lació del visat del tennista, ha acollit amb satisfacció la decisió del Tribunal Federal com un exemple consistent amb la contundent política fronterera del país davant de la pandèmia.

"Acullo de bon grat la decisió unànime d'avui del Tribunal Federal d'Austràlia, que confirma la meva decisió d'exercir el meu poder sota la llei de migració per cancel·lar el visat de Novak Djokovic en interès públic", ha manifestat el ministre.

"Les sòlides polítiques de protecció fronterera d'Austràlia ens han mantingut fora de perill durant la pandèmia, cosa que s'ha traduït en una de les taxes de mortalitat més baixes, les recuperacions econòmiques més sòlides i les taxes de vacunació més altes del món", ha fet saber. "Aquestes polítiques són fonamentals per salvaguardar la cohesió social d'Austràlia, que es continua enfortint malgrat la pandèmia", ha conclòs.

Djokovic es declara decebut però respecta la decisió
En un comunicat emès després del veredicte, Djokovic s'ha declarat "extremadament decebut amb la sentència del Tribunal" però ha acceptat la decisió de la cort. "Respecto la sentència de la cort i cooperaré amb les autoritats pertinents per sortir del país", ha fet saber en la nota.

El tennista ha lamentat que "el focus de les últimes setmanes hagi estat" en la seva persona. "Espero que ara tots ens puguem concentrar en el joc i el torneig que estimo. M'agradaria desitjar als jugadors, oficials del torneig, personal, voluntaris i aficionats tot el millor per al torneig", ha afegit.

"Finalment, m'agradaria agrair la meva família, amics, equip, simpatitzants, fanàtics i els meus compatriotes serbis el seu continu suport. Tots vosaltres heu estat una gran font de fortalesa per a mi", ha declarat.