Què se n'ha fet dels 36 diputats que van fer guanyar les eleccions a Ciutadans?

La major part dels dirigents que es van quedar sense escó als últims comicis catalans es troben allunyats del partit, tret dels qui mantenen un càrrec de confiança

Els dirigents de Cs la nit electoral del 14-F.
Els dirigents de Cs la nit electoral del 14-F. | ACN
16 de gener del 2022
Actualitzat el 17 de gener a les 10:42h
El 21 de desembre del 2017, després de l'1-O i sota l'aplicació del 155 per part del govern espanyol, les eleccions catalanes van atorgar a Ciutadans la primera posició i 36 escons. Era el moment de glòria per un partit que va néixer a Catalunya, però per combatre el projecte de reconstrucció nacional i la immersiólingüística. L'aterratge en la política espanyola també apuntava cap al triomf. Molt aviat vindria la caiguda. L'ensulsiada a les segones eleccions espanyoles del 2019 van suposar la fi d'Albert Rivera i l'inici de la davallada. 

Les eleccions de febrer del 2021 van certificar el fracàs: Ciutadans va passar de 36 a 6 escons. Mentre Inés Arrimadas va saltar a Madrid abans del naufragi per liderar el partit, Carlos Carrizosa, Joan García, Nacho Martín Blanco i Marina Bravo -per Barcelona- i Matías Alonso -per Tarragona- van salvar l'escó, mentre la periodista Anna Grau entrava també al Parlament com a fitxatge estrella. D'altres figures, com José María Espejo-Saavedra, també es van reinstal·lar en la cúpula de la formació, al costat d'Arrimadas. Però què se n'ha fet dels altres? On són avui els diputats que van irrompre eufòrics al Parlament el 21-D del 2017?

Els supervivents del partit 
Són aquells a qui la direcció de Ciutadans ha protegit, en la seva majoria situant-los com a assessors en institucions on la formació encara manté presència rellevant. En la major part dels casos, es tracta de quadres que es van alinear al costat d'Arrimadas i Carrizosa en totes les crisis internes.
 
- Noemí de la Calle Sifré. És una de les persones que ha estat reubicada per la direcció del partit. Sempre fidel a l'aparell, De la Calle fa d'assessora de Ciutadans a la Diputació de Barcelona. 

- Laura Vílchez Sánchez. Aquesta llicenciada en Ciències Empresarials de Sabadell va entrar al Parlament el 2015. Membre de l'executiva i de la total confiança d'Arrimadas, al perdre l'escó va ser recol·locada com a assessora del grup de Ciutadans a la Diputació de Màlaga. 

- Elisabeth Valencia Mimbrero. Sense escó, conserva el càrrec de portaveu del grup de Ciutadans a l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i és molt activa a les xarxes defensant la direcció d'Arrimadas.

- José María Cano Navarro. Regidor de Premià de Mar, economista, és des del mes de maig assessor del grup del partit a la Diputació de Barcelona. 

- Héctor Amelló Montiu. Com en el cas de Cano, l'exdiputat Amelló, politòleg i llicenciat en Belles Arts, va ser contractat de forma ràpida com a assessor tècnic del grup taronja a la Diputació de Barcelona, tot i que era diputat per Girona. 

- María Luz Guilarte Sánchez. Guilarte va abandonar el Parlament quan va ser elegida dins la quota de Ciutadans en la candidatura de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona. Un grup municipal, per cert, que es va trencar de seguida. Llicenciada en Ciències Polítiques, dirigeix el grup taronja al consistori.

- Dimas Gragera. És regidor i portaveu del grup de Ciutadans a Santa Coloma de Gramenet. Continua alineat amb la direcció.

- David Bertrán Román. Exdiputat per Lleida, exerceix d'assessor de Ciutadans al Parlament Europeu. A diferència d'altres casos, posseeix un currículum potent, format a la Universitat de Califòrnia i a la UPF en Ciències Polítiques i de l'Administració. Amb anterioritat a ser diputat va ser assessor de la delegació espanyola a l'Organització de Seguretat i Cooperació Europea. 

- Manuel Rodríguez de l'Hotellerie de Fallois. Advocat especialitzat en protecció de dades, continua a Ciutadans. És regidor a Sitges. Un avantpassat seu va ser un militar del segle XVIII provinent de Valònia.  

- Martí Pachamé. Doctor en Economia i assessor de l'Ajuntament de Premià de Mar, un municipi governat per Junts. Pachamé va protagonitzar un episodi si més no curiós: després que Ciutadans votés els pressupostos municipals, va ser contractat com a assessor de l'alcaldia.   

Els qui han trencat el carnet
Ciutadans havia patit nombroses desercions molt abans de les eleccions catalanes. Però la garrotada del 13-F va accelerar moltes fugides, en alguns casos per afegir-se a un nou imaginat cavall guanyador. 

- Lorena Roldán Suárez. És dels pocs exdirigents del partit que ha trobat reubicació en la política, però en unes altres sigles. Advocada i funcionària de professió, Roldán va ser elegida candidata a la Generalitat abans de ser desplaçada en un moviment intern protagonitzat per Carrizosa. Després, va fitxar pel PP d'Alejandro Fernández i va ser elegida diputada al Parlament en les eleccions del 2021.

- Sonia Sierra Infante. Doctora en Filologia Hispànica i professora de Llengua i Literatura en un institut, va tornar de seguida al seu antic lloc de treball d'abans de dedicar-se a la política institucional. Va abandonar el partit l'estiu passat acusant la formació d'haver perdut els orígens.

- Jorge Soler i Jean Castel. Són les darreres marxes que ha patit el partit. Soler, metge de professió, ha tornat a la seva feina. Antic cap de llista per Lleida, acaba de fitxar pel nou partit d'Eva Parera, Valents. L'acompanya en aquesta nova aventura Jean Castel, un empresari que havia estat cap de llista per Girona. Abans d'entrar a Ciutadans, havia estat regidor de Girona pel PP. 

- Munia Fernández-Jordán Celorio. Afèrrima de la direcció del partit i molt hostil als militants crítics que manifestaven discrepàncies, va abandonar Ciutadans l'octubre passat afirmant que el partit estava rebaixant plantejaments. Sembla que la decisió la va doptar al saber que el partit no aniria a la manifestació espanyolista del 12-O.

- Alfonso Sánchez Fisac. Regidor a Tossa de Mar, va abandonar Ciutadans fa uns mesos. És molt proper a l'antic home fort de l'aparell de Ciutadans, Fran Hervías, que va abandonar la formació per acostar-se al PP. 

Fora de la política
Són els qui han sortit del primer rengle de la vida política per emprendre camins professionals, en alguns casos mantenint l'afiliació i el vincle amb Ciutadans. En tot cas, abocats a la seva vida professional.

- Fernando Tomás de Páramo Gómez. Expert en comunicació, advocat, MBA per la Universitat de Navarra, va ser responsable de comunicació del partit i un dels homes del nucli dur de Ciutadans.   

- David Mejía Ayra. Així que va sortir del Parlament, Mejía va renunciar a l'excedència que tenia de la seva anterior feina, cap de relacions institucionals d'una societat farmacèutica (Sefac), per obrir una consultoria en public affairs. Manté el carnet del partit.

- Blanca Navarro Pacheco. Psiquiatra de professió, ha creat junt a una altra exdiputada, Susana Beltrán, l'entitat ISFA, que vol ser un fòrum per reforçar les relacions entre l'estat espanyol i Israel. 

- Susana Beltrán García. Aquesta jurista, professora de Dret Internacional a la UAB, ha tornat a la universitat. Col·labora també a la UOC.

- Martín Eusebio Barra. Va romandre cinc anys al Parlament. Doctor en Ciències de la Salut, és professor associat a la Universitat Internacional de Catalunya.

- Javier Rivas Escamilla. Exdiputat per Lleida, aquest madrileny arrelat a la Vall d'Aran ha tornat als seus negocis vinculats a la informàtica. Continua a Ciutadans i participa en alguna reunió del partit. 

- Maria del Camino Fernández Riol. Exdiputada per Girona, és auxiliar d'infermeria. 

- Maialen Fernández Cabezas. Aquesta economista basca ha tornat a la seva activitat com a directiva del Banc Santander així que ha sortit del Parlament.

- Carlos Sánchez Martín. Exdiputat per Tarragona, funcionari de Cambrils, pertany als cossos i forces de seguretat de l'Estat.

- Francisco Javier Domínguez Serrano. Enginyer agrònom de professió amb plaça de funcionari a l'Ajuntament de Tarragona, ha retornat fa pocs mesos a la seva plaça després d'exercir -fins al setembre- com a regidor del partit.  

Els crítics
Són els dirigents que van mantenir un discurs crític amb la direcció i amb l'estratègia de sumar forces amb el PP. Defensors del sistema de primàries, els crítics es van aplegar en el corrent Renovadors i continuen dins del partit.

- Antonio Espinosa Cerrato. Com la resta de membres del corrent crític Renovadors, Espinosa, diplomat en relacions laborals, no tenia cap possibilitat de continuar a les llistes de Ciutadans. Després de sortir del Parlament, ha tornat a la seva feina al centre de càlcul de la UPC.

- Sergio Sanz Jiménez. Jove dirigent crític que sempre s'havia definit com a socialdemòcrata dins de Ciutadans, va ser també "purgat" per la cúpula quan es van fer les llistes electorals. Ha tornat a la seva professió d'arquitecte, obrint un despatx amb un antic company d'estudis.

- Carmen de Rivera Pla. Una de les figures més emblemàtiques del sector crític del partit, De Rivera és una advocada especialitzada en temes laborals. Actualment està involucrada en diversos projectes professionals vinculats al seu àmbit. 

- María Valle Fuentes. Continua vinculada a Renovadors però va quedar ja fora de les llistes en les eleccions del 2021. Ha tornat al seu despatx d'advocada, que comparteix amb el seu marit i el fill.