El Consell Esportiu de l'Hospitalet va pagar actes de campanya del PSC, segons la UDEF

El sumari judicial del cas destaca "un clar control" socialista de la cúpula de l'entitat de foment de l'esport de base, amb deu dels dotze membres vinculats al partit de Núria Marín

Núria Marín, la nit electoral en què va ser aconseguir majoria absoluta a l'Hospitalet el 2019.
Núria Marín, la nit electoral en què va ser aconseguir majoria absoluta a l'Hospitalet el 2019. | ACN
14 de gener del 2022
Actualitzat el 17 de gener a les 8:21h
La investigació entorn el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet avança i els informes de la UDEF (Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional espanyola) apunten cap al fet que PSC s'hauria pogut aprofitar d'aquest ens per pagar actes de campanya del partit. Segons l'últim sumari judicial, al qual ha tingut accés NacióDigital, la Policia Nacional espanyola disposa de documents "relacionats amb esdeveniments de partit polític, les despeses dels quals ha sufragat el Consell Esportiu, i que no mantenen cap relació amb l'activitat pròpia del Consell Esportiu".

Fonts coneixedores del cas assenyalen que un d'aquests actes seria un dinar de la campanya electoral municipal que hauria tingut lloc el maig del 2019, pocs dies abans que Núria Marín aconseguís majoria absoluta a l'Ajuntament. La mateixa alcaldessa -que també és presidenta de la Diputació de Barcelona i vicepresidenta del PSC- hi hauria participat, juntament amb altres candidats locals a les llistes socialistes, entre els quals els imputats en la causa Cristian Alcázar (ara tinent d'alcaldia) i Cristóbal Plaza (qui va ser regidor però va dimitir), així com Jaume Graells (actual regidor sense atribucions, després de denunciar les irregularitats a l'ens).

El cost d'aquell àpat l'hauria sufragat el Consell Esportiu i hauria servit per reunir l'alcaldessa i altres dirigents del PSC de l'Hospitalet amb representants de l'organisme, personal esportiu i representants d'entitats d'aquest àmbit, en plena campanya de les municipals i amb contingut propagandístic electoral, segons la investigació de la UDEF. La factura no hauria estat gaire elevada, de poc més de 400 euros, tot i que l'informe policial es refereix a diversos esdeveniments, així que podria disposar d'altres evidències en actes similars de caire polític.
 

Pàgina del sumari del cas Consell Esportiu by naciodigital on Scribd



Contactes amb representants públics
Fonts d'una de les defenses treuen ferro a aquesta qüestió i apunten que els àpats entre membres del Consell Esportiu i representants públics són habituals, també amb membres de diverses formacions o d'administracions com la Generalitat, i no considera aquest pròpiament un acte de campanya. I en aquests casos, subratlla, allò habitual és que sigui l'entitat privada qui pagui la factura, ja que seria més irregular que fos l'Ajuntament qui l'abonés amb els recursos de tots els contribuents.

En el mateix punt del sumari, la UDEF constata que part dels recursos del Consell Esportiu anaven destinats a "objectes de consum particular o individual (dietes, viatges, llibres, etc) que poc o res tenen a veure amb l'objecte del projecte" de l'entitat. Es refereix, per exemple, al pagament de multes de trànsit amb retirada de cotxe del dipòsit, com la de Cristóbal Plaza -llavors director del Consell Esportiu- de la imatge inferior esquerra, però també tiquets de locals de còctels com el bar Mary Pickford, on, segons la imatge inferior dreta, s'hi van gastar 67 euros abonats després pel Consell Esportiu de l'Hospitalet, a més d'altres àpats, tal com ja va avançar NacióDigital.
 

Multa de trànsit a Cristóbal Plaza i tiquets de bars de còctels pagats pel Consell Esportiu.


Els documents del sumari judicial també recullen diversos enviaments de llibres a través d'Amazon al domicili de Plaza i que es registrarien en el llistat de pagaments com a "Amazon - Formació" o similar, tot i que molts tindrien poc a veure amb les activitats del càrrec del director de l'ens. Tres d'aquestes comandes sumarien 1.000,8 euros, sobretot en llibres d'autoajuda, novel·les o obres d'autors mediàtics com Risto Mejide, Arturo Pérez-Reverte o Ignacio Sánchez-Cuenca, alguns dels quals es troben en la següent imatge.
 

Factura d'enviament de llibres a casa de Cris Plaza a través d'Amazon.


Un subapartat del sumari judicial analitza els "vincles de política de partit" per part del Consell Esportiu, destacant que la composició de la seva comissió directiva "reflecteix un clar control d'aquest òrgan per persones que estan vinculades al PSC". L'entitat és formalment privada, però 12 dels seus membres són escollits per l'Ajuntament i la regidoria d'Esports n'exerceix la presidència, tot i que enlloc s'hi concreta que hagin de ser càrrecs electes o persones vinculades al govern municipal o al partit que l'integra.

Clara majoria socialista
Durant la temporada 2017-2018, l'informe de la UDEF hi identifica "almenys a set persones amb un vincle estret amb el PSC", ja que quatre n'eren regidors, dues són actualment assessores del partit i una altra n'és simpatitzant (com s'acredita amb escrits a les xarxes socials que ho evidencien). Tot i això, aquella "vinculació entre Ajuntament i Consell Esportiu a la comissió directiva es fa molt més evident l'any següent, quan encara se n'observa una politització major".

Llavors, segons enumera l'informe, sis dels seus dotze membres s'havien presentat a les llistes del PSC de l'Hospitalet, un altre ho havia fet a la candidatura del Parlament del 2006, dos més són assessors del grup socialista a l'Ajuntament i un altre és una militant activa. Per tant, destaca la UDEF, la "independència" que defensa el Consell Esportiu de l'Hospitalet en alguns documents "quedaria representada en dues persones en aquesta comissió directiva" d'un total de 12.

La causa investiga per ara 14 persones presumptament implicades en nombroses irregularitats en la gestió del Consell Esportiu. Entre elles es troba l'alcaldessa de la segona ciutat del país i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, en el seu cas per una possible omissió del deure de perseguir el delicte, un cop el regidor Jaume Graells li va transmetre el febrer del 2019 proves d'irregularitats que s'hi estaven cometent. Va declarar el 9 d'abril passat davant la jutge i està pendent des de fa més d'un any del bolcat del seu mòbil, ordenat després que la magistrada tingués indicis que hauria pogut maniobrar amb l'exsecretari de l'Esport, Gerard Figueres (també investigat i ara secretari d'Exteriors del Govern), per tapar el cas.

La causa es troba encara en fase d'instrucció, però el codi ètic del PSC marca que, si es manté la imputació per corrupció d'algun representant públic del partit en la fase de judici oral, aquest ha de ser suspès de militància i apartat del càrrec. En tot cas, la investigació també inclou altres representants del Consell Esportiu i tècnics i funcionaris de l'Ajuntament, fins i tot la seva interventora, de qui la jutge sospita que no hauria actuat per evitar les irregularitats a l'hora de fiscalitzar les subvencions que li atorgava el consistori.

Doble comptabilitat
Els primers indicis de les males praxis -ja acreditades- van emergir amb l'aparició de documentació falsificada, atès que les assemblees de l'entitat només mostraven part del pressupost del Consell Esportiu, d'aproximadament 400.000 euros anuals, i amb ell es justificaven les subvencions de l'Ajuntament. Al Consell Català de l'Esport, en canvi, es remetia una acta falsificada en què es recollia els prop de 900.000 euros reals de la comptabilitat, els quals no es justificaven internament ni al consistori.

Part de la despesa, a més, no està ben justificada, com pagaments en negre a monitors i altre personal, a banda d'una indemnització presumptament fraudulenta de 47.000 euros o les factures inicialment citades. Els investigats, però, asseguren que tots els recursos es van destinar a activitats pròpies del Consell Esportiu, malgrat admetre'n una gestió deficient. Últimament, però, la UDEF i la jutge també investiguen si l'ens va amagar prop de 180.000 euros anuals a l'Ajuntament i si hi va haver connivència entre aquestes dues parts a l'hora d'atorgar les subvencions i justificar-les sense el control pertinent. El Consell Esportiu ingressa anualment més de 300.000 euros públics, més de dos terços dels quals provenen del consistori.
Arxivat a