Xavier Antich, un filòsof vinculat a la cultura per agafar el relleu de Cuixart a Òmnium

Impulsor de l'Escola de Formació Guillem Agulló, és membre de la junta directiva de l'entitat des de 2017

Xavier Antich prendrà el relleu de Cuixart a la presidència d'Òmnium
Xavier Antich prendrà el relleu de Cuixart a la presidència d'Òmnium | ACN
14 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:22h
Jordi Cuixart ha anunciat aquest matí que deixa la presidència d'Òmnium Cultural. El moviment es certificarà a la propera Assemblea General Ordinària, el 26 de febrer, i, si així ho avalen els socis, el relleu el prendrà Xavier Antich. Cuixart ha dit que Antich és la persona indicada per continuar el camí, amb una nova junta directiva, al capdavant de l'entitat. "És difícil no dir que sí, sent com és Òmnium", ha dit el candidat a la presidència. La idea d'Antich per a aquesta nova etapa és "contribuir a reprendre el llegat de Cuixart i Mauri". "Òmnium està més fort que mai. Hi som per picar pedra, per construir. Volem ser més útils que no pas importants", ha dit.

Xavier Antich (la Seu d'Urgell, 1962) és doctor en filosofia i escriptor. A dia d'avui és vocal tercer de la junta directiva d'Òmnium. Hi va entrar el 2017 i darrerament n'havia estat una de les cares més visibles en actes i col·loquis, en absència de Cuixart o el vicepresident, Marcel Mauri. Com ha dit l'encara president d'Òmnium, la decisió de fer un pas enrere ha estat meditada i el "relleu natural" -sempre que els socis ho avalin- és Antich. També ha estat un dels impulsors de l'Escola de Formació Guillem Agulló i en els darrers anys ha estat el responsable de Drets Civils i Polítics d'Òmnium.

També és professor universitari a la Universitat de Girona. Les seves investigacions s'han centrat en l'estètica i l'art contemporani, i alguns dels seus treballs han tractat qüestions d'estètica musical. És president de la Fundació Tàpies, ha dirigit el Programa d'Estudis Independents del MACBA i va formar part del Consell Nacional de Cultura i les Arts (CoNCA), del qual va dimitir molest amb l'aleshores conseller de Cultura Ferran Mascarell

Activista vinculat a la cultura des de fa anys, ha publicat diversos llibres sobre filosofia i art i ha traduït alguns dels principals filòsofs contemporanis. L'any 1992 va rebre el premi Joan Fuster d'assaig per El rostre de l'altre. Passeig filosòfic per l'obra d'Emmanuel Lévinas. També ha estat articulista i col·laborador de mitjans com La Vanguardia, l'Ara o El País. En la vessant més personal, és germà del periodista José Antich.
Arxivat a