economia

Noves quotes d'autònoms: el govern espanyol proposa un sistema de 13 trams

El ministeri de Seguretat Social defensa que dos de cada tres afectats pagarien menys

per L.G., Barcelona, Catalunya | 13 de gener de 2022 a les 22:30 |
El ministre José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Nous canvis a la vista en les quotes d'autònoms. José Luís Escrivá ha presentat aquest dijous als agents socials i econòmics una reforma del sistema de cotitzacions dels autònoms que incorpora 13 trams en funció dels ingressos. Fonts del ministeri que lidera Escrivá, el d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, han explicat que el sistema actual és "injust" perquè fa que paguin els mateixos autònoms amb rendiments de 400 euros i de 6.000.

El nou model, segons les mateixes fonts, "corregeix aquesta desigualtat". La reforma no aborda només les bases de cotització, sinó també el cessament d'activitat, incapacitat temporal o naixement de fills, entre d'altres. Des del Ministeri s'assegura que amb la reforma, 2 de cada 3 afectats pagarien cotitzacions inferiors a les actuals.


El sistema, que s'ha presentat en la represa de la taula del diàleg social, es qualifica de "flexible", amb 13 trams que van des de menys de 600 euros al mes fins a més de 4.050, i la possibilitat de canviar de tram fins a sis cops cada any. Sempre segons el Ministeri, els autònoms d'ingressos més baixos pagarien fins a 1.300 euros menys a l'any, i els que tenen beneficis d'entre 600 i 900 euros al mes, "un col·lectiu molt nombrós", gairebé 600 euros anuals.

A parer del govern estatal, la flexibilitat permetria que cada treballador adaptés les cotitzacions en els moments de majors i menors beneficis. Els que cotitzarien més i, en conseqüència, rebrien més prestacions són "en gran manera" societaris, que "també es beneficien de més deduccions".


Des del Ministeri s'indica que la reforma s'aplicaria de forma gradual, amb un termini de nou anys de transició, tot i que cada tres anys s'avaluaria la situació. Alhora, es mantindria la tarifa plana i es focalitzaria en les persones amb rendiments inferiors al Salari Mínim Interprofessional per donar-hi suport en l'inici de l'activitat. Dilluns vinent hi haurà una nova reunió de la taula del diàleg social per continuar aprofundint en la proposta.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació