El naixement de Valents espanta el PP

El partit viu amb desconcert la irrupció de la nova marca que lidera Eva Parera, diputada del seu grup, mentre Alejandro Fernández refà ponts amb Manuel Reyes, l'home de Génova a Catalunya

Alejandro Fernández i Eva Parera, abans de les eleccions del 2021.
Alejandro Fernández i Eva Parera, abans de les eleccions del 2021. | PP català
13 de gener del 2022
Actualitzat a les 18:03h
La dreta unionista viu moments de desconcert a Catalunya. Com si ja fossin poques sigles, al bloc format pel PP, Ciutadans i Vox s'hi ha afegit ara una nova iniciativa, Valents, sorgida de Barcelona pel Canvi, la marca política creada per Manuel Valls per competir per l'alcaldia de la capital catalana. Eva Parera n'és la presidenta. El 29 de gener, Valents es presentarà en societat en un acte al centre cultural del Born, un emplaçament que diu molt de la pretensió de generar impacte mediàtic. 

Dimecres, Valents va anunciar el fitxatge de dos destacats exdiputats de Ciutadans, Jean Castel i Jorge Soler. Castel va encapçalar la llista del partit d'Inés Arrimadas a la demarcació de Girona a les eleccions al Parlament del febrer de l'any passat, i Soler va ocupar la mateixa plaça en el cas de Lleida. Tots dos van perdre l'escó, com altres 28 diputats més de Ciutadans. Un cop al mercat, han decidit fer el salt al nou projecte.  

Aquests dies, el desconcert és màxim al PP. Fonts de Valents asseguren a NacióDigital que a Catalunya no hi havia "cap partit català no independentista sense matriu a Madrid" i que "calia que hi fos". "Seguim l'estela del Manifest Constitucionalista, i volem atraure al projecte no només als partits polítics, sinó sobretot a la societat civil", afirmen, recordant que aquest manifest va convidar a totes les forces unionistes a anar plegades al proper cicle electoral. Per si de cas, però, a Valents ja ensenyen les dents i anuncien la seva voluntat de concórrer a les eleccions muncipals.

L'operació engegada per Parera té com a estratega decisiu Joan López Alegre, un dels impulsors també del Manifest Constitucionalista que es va presentar el 15 de novembre i que apel·lava al retrobament dels partits unionistes.López Alegre -exmilitant i exdiputat del PP- va afirmar aquell dia que fora bo que aquesta aliança inclogués Vox. El manifest ja ha recollit més de 3.000 signatures, on destaquen noms de la "societat civil" espanyolista com Jordi Canal, Ferran Toutain o Francesc de Carreras.

Parera i Álvarez de Toledo, dos problemes per Alejandro Fernández 
Aquests dies, al PP es viuen amb irritació els moviments de Parera. L'exdirigent d'UDC -en va ser portaveu va ser un dels fitxatges d'Alejandro Fernández a les eleccions al Parlament, junt amb Lorena Roldán, l'excandidata de Ciutadans. Sobre el paper, l'operació semblava ben pensada. Roldán contribuïa a erosionar un Ciutadans a la baixa i Parera podia atreure un vot catalanista conservador. Però el PP va passar de 4 a 3 diputats en unes eleccions on Vox va entrar a la cambra amb 11 escons.

Els moviments de la diputada són vistos com una "traïció" per amplis sectors del PP que es fan creus de l'actuació de l'exdemocristiana. Si ja els va molestar que, com a regidora, facilités la tramitació dels pressupostos d'Ada Colau, el que ja no entenen és que sent diputada del PP, ni que sigui com a independent, ara engegui un projecte polític que competirà amb els populars.

L'episodi polític iniciat per Parera afebleix Fernández, que s'ha vist també afectat per l'enfrontament entre Génova i Cayetana Álvarez de Toledo. La diputada per Barcelona al Congrés i el president del PP a Catalunya han escenificat sovint la seva simpatia mútua i ella elogia el polític tarragoní en el seu llibre Políticament indesitjable. Deu ser dels pocs dirigents populars que surt ben parat de la ploma de la diputada. Ara, la ruptura entre ella i Pablo Casado rebota sobre Fernández. Són molts al PP que asseguren que el vincle entre els dos ha enverinat les relacions entre el líder dels populars catalans i Teodoro García Egea, secretari general del partit. 

Álvarez de Toledo ha quedat força aïllada dins del PP i això es plasma també en la direcció dels populars catalans, on, segons fonts internes, només Isaac Martín, vicesecretari d'organització i president del PP a Sarrià, s'alinea amb la diputada. Fa uns dies, el secretari general, Santi Rodríguez, li suggeria que lliurés l'acta parlamentària.    

Una entesa precària 
De moment, al PP català s'ha arribat a una entesa que el temps dirà si és provisional entre Fernández i Manuel Reyes, el president del PP a Barcelona i l'home preferit, en aquests moments, en l'entorn de García Egea. Tot indica que, en plena campanya per a les eleccions a Castella-Lleó, a Génova no volen obrir el meló al PP català. La cúpula de Casado es mostra molt crítica amb la gestió de Fernández, tot i que respecta les seves qualitats parlamentàries. 

De moment, el líder dels populars catalans sembla haver guanyat temps i s'allunya la perspectiva d'un congrés que podria ser de confrontació. Però no hi ha espai pel descans als rengles del PP, que ara han de gestionar el nou front obert per Valents.