L'ANC lamenta que la confrontació amb l'Estat no sigui l'estratègia del Govern

Elisenda Paluzie reclama avenços en matèria de sobirania econòmica i energètica i per protegir el català

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa | ANC
13 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:58h
L'ANC lamenta que l'estratègia del Govern no estigui basada en la confrontació amb l'Estat. Així ho recull el balanç que fan des de l'entitat de l'acció governamental del darrer trimestre de l'any 2021 just l'endemà de la conferència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per reclamar de nou el referèndum acordat a Madrid. "No està prevista, no és l'estratègia del Govern", ha criticat Elisenda Paluzie, que ha afegit que el decàleg d'accions que reclama l'ANC no només se centra en aquest àmbit, sinó que també en accions "factibles, raonables i perfectament legals que no s'estan fent" en matèria energètica o econòmica. 

Com a exemple ha posat que no s'elaborin uns pressupostos paral·lels per explicitar a què es podria destinar la despesa pública a Catalunya si no patís dèficit fiscal. Paluzie ha recordat que partits com Junts ho van incloure en el seu programa electoral i no ho han complert. També ha advertit que les darreres balances fiscals siguin les del 2016 quan ja podrien estar fetes fins almenys el 2019. "Ens preguntem què és el que es negocia a les reunions bilaterals", ha deixat anar la presidenta de l'entitat. 

Paluzie ha valorat que almenys s'estiguin movent iniciatives per protegir el català després que les estadístiques del Govern recullin un resultat "terriblement negatiu" amb dades com que només el 46% del professorat manté el català a les seves classes. Ha assegurat que s'estan produint "gestos i expressions de voluntat" que caldrà veure si es confirmen o no en els pròxims balanços. Sí que ha celebrat que, en matèria d'acció exterior, el Diplocat recuperi activitat.  

L'ANC ha emplaçat el Govern de la Generalitat a millorar en matèria de sobirania fiscal, reclamació que traslladarà pròximament en una reunió que mantindran amb el conseller d'Economia, Jaume Giró. També ha exigit avançar en sobirania energètica i, en la carpeta de seguretat, a retirar-se de les causes contra activistes. "Esporàdicament, s'han demanat reducció de penes", ha puntualitzat Paluzie.