El comitè assessor del Govern demana antígens gratuïts per aturar la pressió als CAP

La doctora Magda Campins recorda que mai van donar suport al toc de queda i afirma que, quan es derogui el dia 21, "no es produiran canvis" en la sisena onada

Una farmacèutica venent un test d'antigen.
Una farmacèutica venent un test d'antigen. | ACN
13 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:28h
Els antígens haurien de ser gratuïts en totes les farmàcies del país. Aquesta és l'opinió de la presidenta del Comitè Científic Assessor per la Covid, Magda Campins, que ho considera una mesura necessària per a reduir la pressió a l'atenció primària. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha volgut posar èmfasi que des del comitè han insistit des de fa molt de temps en la necessitat que les proves siguin gratuïtes. La seva queixa es produeix el mateix dia que el govern espanyol ha de decidir si limita el preu dels antígens, que han arribat a escalar fins als 10 euros de mitjana per prova.

Campins també ha volgut abordar l'actualitat de la pandèmia, recordant quins seran els pròxims escenaris un cop caigui la sisena onada. La presidenta del comitè ha considerat "imprudent" parlar d'un procés de "gripalització" de la Covid-19 (l'EMA ha afirmat aquesta setmana que ja s'està produint una transformació a epidèmia), i Campins també ha alertat que quan passi la sisena onada no es produirà un escenari com aquest.

La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron ha valorat positivament que es puguin preparar protocols per a escenaris futurs en què la Covid no provoqui els "estralls" que causa actualment. Campins també ha recordat que des del comitè mai van donar suport al toc de queda, així que considera que quan es derogui el dia 21, "no es notarà cap canvi significatiu".

"És massa aviat per pensar que aquesta situació arribarà aviat", ha volgut recordar Campins, especialment en plena sisena onada, amb els casos "desbocats". Ahir l'estat espanyol, per exemple, va tornar a rebentar el rècord de casos diaris amb més de 172.0000. Ella mateixa ha considerat que certs missatges "confonen" la població i creen la sensació que la pandèmia s'ha acabat, quan no és així.

Pel que fa l'atenció als hospitals, ha reconegut que no s'ha arribat a un pic de saturació però ha afegit que els ingressats continuen pujant i que la previsió és que ho facin més del que es pensava en un principi. Ha recordat també que fa setmanes que s'estan desprogramant intervencions per l'ocupació a les UCI. Campins ha assegurat que sí que sembla que el creixement de casos s'ha alentit una mica però ha apuntat que es desconeix encara quan s'arribarà al pic i començarà el descens.