coronavirus

La patronal Cecot no vol que els confinaments per Covid siguin una baixa laboral

L'entitat empresarial considera que el confinament per la malaltia "no incapacita per desenvolupar les tasques del lloc de treball"

per Victor Rodrigo, Barcelona, Catalunya | 12 de gener de 2022 a les 17:57 |
Segons la patronal l'empresa hauria de poder comptar amb diferents vies o mecanismes de gestió més enllà de la Seguretat Social | ACN
La patronal vallesana Cecot considera un error establir com a baixa laboral els confinaments per Covid-19, ja que consideren que el confinament per la malaltia "no incapacita per desenvolupar les tasques del lloc de treball". En un comunicat, l'organització empresarial assegura que l'increment de les baixes registrades a conseqüència de la nova onada de contagis suposa "un gran problema administratiu" per les dificultats a l'hora de tenir l'alta mèdica, a causa de la congestió que pateix l'atenció primària.

A més a més, la patronal afegeix que la decisió de concedir baixes telefòniques basant-se en les proves d'antígens ha suposat "un problema afegit de gestió de les altes, que sí que s'han d'obtenir de manera presencial als centres de salut". Una qüestió que entra en col·lisió amb les noves mesures explicades per Salut: els contagiats de Covid que demanin la baixa laboral rebran l'alta automàticament al cap de set dies, sense haver de contactar amb el seu centre d'atenció primària. Si passats els set dies, la persona encara té símptomes o es troba malament, sí que haurà de contactar amb el seu CAP. 
 
"Una cosa és que la persona treballadora, per evitar un contagi, s'hagi d'estar a casa, i una altra de molt diferent, és que aquesta persona estigui incapacitada (mèdicament) per exercir les funcions del seu lloc de treball", argumenta Pep Bosch, assessor laboral de la Cecot. Per la patronal, l'empresa hauria de tenir el dret de comprovar que les baixes mèdiques s'ajusten als criteris de justificació de l'absència al treball. "Les incapacitats temporals suposen a l'empresa tant un cost econòmic com organitzatiu i necessita disposar d'informació per poder programar i planificar l'activitat", afegeix.


Per tal de poder comprovar que la baixa mèdica s'ajusta als criteris de justificació d'absència al treball, Cecot argumenta que l'empresa hauria de poder comptar amb diferents vies o mecanismes de gestió més enllà de la Seguretat Social com ho poden ser les mútues d'accidents o la sanitat privada. Una mesura que pot entrar directament en xoc amb els drets laborals establerts a l'Estatut dels Treballadors. La patronal creu que en la situació actual "no és admissible" que els empresaris no tinguin la possibilitat de controlar o de fer seguiment de les baixes, que han d'assumir elles "i no les mútues o la Seguretat Social, el finançament dels primers dies de baixa".

És per això que la Cecot planteja que la prestació per incapacitat temporal es realitzi íntegrament a càrrec de l'asseguradora, eliminant el cost a càrrec de l'empresa dels primers dies de la baixa, així com permetre que l'empresa deixi de cotitzar a la Seguretat Social en aquests períodes de suspensió del contracte de treball.

Altres notícies que et poden interessar

​​​
​​​

​​​


​ 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació