Puigneró defensa «no posar límit» temporal al diàleg amb l'Estat

El vicepresident, en una entrevista a RTVE, lamenta les "excuses de mal dialogador" de Pedro Sánchez i dona per fet que caldrà preparar el nou "embat democràtic" davant d'un hipotètic fracàs de la negociació

Jordi Puigneró, a la sala de premsa del Palau de la Generalitat.
Jordi Puigneró, a la sala de premsa del Palau de la Generalitat. | Europa Press
12 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:40h
Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat i líder de Junts dins del Govern, ha defensat aquest dimecres en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE "no posar" límit temporal al diàleg amb l'Estat. "No n'hem de posar", ha assenyalat Puigneró. L'acord d'investidura al qual van arribar ERC i la CUP estipulava dos anys de marge a la taula de diàleg, un termini que no apareix en l'entesa de legislatura que van rubricar els de Pere Aragonès i els de Carles Puigdemont per reeditar el Govern de coalició. Tot i aquesta posició sobre no posar límits temporals a la negociació amb l'Estat, Puigneró ha donat per fet que no hi haurà prou fruits i ha posat com a objectiu preparar el nou "embat democràtic", del qual no ha ofert detalls perquè encara s'ha d'abordar.

El dirigent de Junts ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de posar "excuses de mal dialogador" per les dificultats a l'hora de reunir per tercera vegada la mesa de negociació amb l'Estat. Aragonès insistirà aquest dimecres en una conferència a Madrid en la necessitat de no demorar el diàleg, i també remarcarà la voluntat d'anar fins al final amb la via negociada. Junts no forma part del mecanisme acordat entre governs, circumstància que ha servit a Puigneró per denunciar la situació i posar de manifest que, sense el partit de Puigdemont, no hi pot haver sortida al conflicte. El president i el vicepresident es van reunir abans d'acabar l'any per parlar sobre l'estabilitat del Govern, un cop la CUP va sortir de l'equació dels suports parlamentaris.

Pel que fa al retorn de Puigdemont en cas que la justícia europea tombi les euroordres i pugui recuperar la immunitat parlamentària com a eurodiputat, Puigneró ha indicat que haurà de tenir "conseqüències", però no les ha concretat. El vicepresident no ha volgut "especular" sobre la possibilitat que el líder de Junts deixi la presidència del partit. "No em consta", ha assenyalat Puigneró. Elsa Artadi, aquest dilluns, va indicar que Puigdemont no havia verbalitzat aquesta possibilitat en les reunions de la direcció i va situar qualsevol relleu en el marc d'un congrés del partit, que no hauria de ser fins al 2024. L'expresident també està al capdavant del Consell per la República, que un cop formada la seva assemblea de representants ha de triar qui forma la nova cúpula.