El Govern manté que la taula de diàleg serà «a principis d'any» però no en concreta la data

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, assegura que les eleccions a Castella i Lleó no poden ser un "condicionant" per la trobada; la comissió bilateral se citarà entre finals de gener i principis de febrer a Barcelona

Reunió del Govern de l'11 de gener del 2022.
Reunió del Govern de l'11 de gener del 2022. | Govern
11 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:22h
La tercera reunió de la taula de diàleg serà "a principis d'any". Aquest és l'únic missatge que ha traslladat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del consell executiu. La cita de la mesa de negociació encara no té data, i Plaja ha assenyalat que encara s'ha de "pactar" entre les dues parts. "No contribuiré a les especulacions sobre la data", ha ressaltat Plaja, que tampoc ha volgut entrar en les discrepàncies existents entre Junts i ERC sobre l'abast -formal i de fons- sobre el mecanisme de diàleg amb l'Estat. Sí que ha concretat, en tot cas, que la comissió bilateral Estat-Generalitat es reunirà a Barcelona entre l'última setmana de gener i la primera de febrer. Es pot donar la circumstància, per tant, que es reuneixi abans la bilateral que no pas la taula de diàleg.

Els republicans van veure els últims dies de desembre com Sánchez, una vegada més, allunyava la taula de diàleg davant la urgència que suposava i l'escalada de contagis originada per la variant òmicron. Aquest dilluns, a banda, el PSC ha anat més enllà i ha indicat que, mentre duri la sisena onada, no s'hauria de reunir la taula. El cert, però, és que per als socialistes és tan rellevant la crisi sanitària com el calendari electoral, que al febrer estarà marcat pels comicis a Castella i Lleó, tot i que Plaja ha volgut indicar que no pot ser un "condicionant" per la cita. ERC treu ferro a la data de la reunió, i argumenta que l'important és avançar en els "continguts". De reunions discretes se n'han celebrat al llarg de les últimes setmanes, allunyades del focus, i es vol que la propera cita pública serveixi per escenificar algun progrés. L'any 2022, sostenen els republicans, ha de ser l'etapa en què "comenci" la resolució del conflicte polític.

En aquests termes es va expressar aquest dilluns la portaveu de la formació, Marta Vilalta, en roda de premsa. "Aquest any s'ha de començar a desencallar el conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol", va indicar. Vilalta va evitar especificar quan s'hauria de reunir la taula malgrat que el Govern tenia clar el novembre passat que es tornaria a activar formalment a principis d'any. "No participarem en el joc de dates. Volem que sigui com més aviat millor", va sentenciar la portaveu republicana . Això sí, de cara a aquest nou any, la taula ha de començar a tenir "concrecions" per certificar "avenços", i en aquest sentit, ERC manté les seves dues propostes -el referèndum i l'amnistia- malgrat que l'altra part, el govern espanyol, no en vol ni sentir a parlar.

Els republicans consideren un èxit en si mateix haver aconseguit fet seure la Moncloa en una taula de negociació, però el cert és que ara com ara es fa difícil intuir avenços en la resolució de la carpeta catalana. ERC, però, fia la seva estratègia a la via del diàleg. "Volem continuar explorat la via negociada, que és la prioritària i un dels consensos de país", va deixar clar Vilalta. Al seu discurs de Nadal, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va avisar que caldria "buscar alternatives" si el diàleg s'encallava, una afirmació que va rebre els elogis públics de la cúpula de Junts. "Si no hi ha avenços suficients no ens quedarem de braços creuats", va apuntar Vilalta. En aquest sentit, però, va evitar concretar quines seran aquestes alternatives. "Hem de continuar construint majories i sumant per ser més i tenir més força", ha dit.

Si bé ERC vol continuar aprofundint en la via del diàleg, Junts insisteix que no té recorregut. Les discrepàncies sobre l'estratègia del procés, de nou, s'han posat sobre la taula aquest dilluns. Vilalta va instar al partit de Carles Puigdemont a sumar-se a la taula de negociació enlloc de criticar-la a través de tuits o declaracions als mitjans. "És en aquest espai on s'han de confrontar projectes i idees per resoldre el conflicte polític", va insistir. També és el mecanisme, va dir en clar missatge a Junts, per "desmuntar" els arguments "de l'altra part", no pas dels propis socis independentistes. "La taula és el camí que considerem per guanyar o bé el referèndum i l'amnistia o bé la legitimitat per continuar avançant cap a la república", va reblar Vilalta.

Junts pressiona per formar part de la taula
El partit de Puigdemont, però, continua mostrant desconfiança cap al mecanisme acordat entre ERC i el PSOE per la investidura de Sánchez, de la qual ja s'han complert dos anys. Elsa Artadi, portaveu de Junts, va insistir que la taula no té "metodologia" ni "calendari", i ha ressaltat que les reunions es fixen "unilateralment" des de la Moncloa quan més li convé al president del govern espanyol. Tant Artadi com el vicepresident Jordi Puigneró han fet servir la mateixa frase per resumir què pensen de la mesa: "Una taula de diàleg que no es reuneix no és taula ni diàleg". Junts no forma part del mecanisme perquè Aragonès no en va acceptar els integrants.

Artadi, de fet, es va refermar en l'alineació proposada al setembre -Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras- i va descartar modificar-la. "Ningú altre ens ha de dir quin és el nostre millor equip", va apuntar la portaveu de Junts. Aragonès sosté que a la taula només s'hi poden asseure membres del Govern, una premissa que els de Puigdemont assenyalen que no es va pactar en cap moment. Junts va tornar a reclamar formar part de la mesa, perquè així tot l'independentisme en formarà part, però va deixar clar que no introduiran canvis en els noms proposats. L'episodi, com també el desmarcatge de l'acord amb els comuns pels pressupostos escenificat després del trencament amb la CUP, va obrir una escletxa entre Aragonès i Sànchez.