Els efectes secundaris més habituals de la tercera dosi de la vacuna contra la Covid

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen... Un estudi dels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units ha observat el comportament de la injecció en més de 12.500 vacunats

Una infermera preparant una vacuna
Una infermera preparant una vacuna | Comissió Europea
NacióDigital
08 de gener del 2022
Actualitzat el 10 de gener a les 22:34h

La tercera dosi de la vacuna de la Covid-19 ja és aquí, i amb ella els efectes secundaris que se'n poden derivar. Un estudi del Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) ha observat el comportament de la tercera injecció en més de 12.500 vacunats. En termes generals, els efectes serien similars als de la segona dosi. 

Segons els resultats de la investigació, el 71% dels vacunats va experimentar dolor sobre la zona de la injecció; el 56% sensació de cansament; i el 43% va comunicar haver tingut mal de cap. El mateix percentatge de persones també van apuntar a dolor muscular.

No obstant això, els autors de l'estudi destaquen que "la majoria de reaccions van ser lleus o moderades, transitòries i registrades l'endemà de la injecció". Les xifres no varien respecte als estudis recollits sobre les conseqüències derivades de la segona dosi

Així doncs, els efectes més comuns en el braç de la vacuna són: dolor, envermelliment i inflamació. Pel que fa als efectes més habituals a la resta del cos són: cansament, mal de cap, dolor muscular, esgarrifances, febre i nàusees. 

Els efectes més habituals de cada vacuna

Segons l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), la vacuna Pfizer/BioNtech pot provocar de manera "molt freqüent": dolor i inflamació a la zona de la injecció, mal de cap, dolor muscular i articular, esgarrifances, febre i sensació de cansament. En casos més excepcionals pot derivar en nàusees, insomni i picors. 

Per altra banda, la vacuna AstraZeneca pot provocar "habitualment": sensibilitat dolor, calor o picor a l'àrea d'injecció; cansament, mal de cap, febre, nàusees i malestar general.

La vacuna Moderna es caracteritza per poder provocar dolor similar al de les fiblades, envermelliment i inflamació del braç injectat, esgarrifances, cansament, mal de cap i febre o nàusees en general. 

Finalment, els efectes secundaris "més comuns" de la vacuna Janssen són: mal en la zona de la injecció, dolor muscular, mal de cap, nàusees i sensació d'esgotament. A més a més, també es pot experimentar febre, esgarrifances, debilitat i malestar general. 

En qualsevol dels casos, i de qualsevol vacuna, aquests efectes acostumen a esvair-se al cap d'un o dos dies. En cas que s'allarguessin més d'una setmana, seria necessari consultar al particular metge de capçalera. 

Què puc fer per pal·liar els efectes adversos?

S'aconsella aguantar-los durant les 24 h i 48 h que acostumen a durar. Ara bé, si no es vol aguantar el dolor es recomana: en el braç que ha rebut la vacuna, fer exercicis i estiraments i aplicar un drap d'aigua freda per alleugerir la zona. En cas de febre, el millor és beure molt líquid i utilitzar roba còmoda i lleugera.

"I puc prendre algun medicament?" Doncs el Ministeri de Sanitat únicament recomana prendre's paracetamol durant les primeres 24 hores en el cas d'haver rebut la vacuna d'AstraZeneca. Pel que fa a la resta, s'aconsella evitar prendre aquest tipus de medicaments perquè no es disposa de "dades sobre l'impacte d'aquesta medicació en la resposta d'immunitat". 

Arxivat a