Elda Mata succeirà Sánchez Costa al capdavant de Societat Civil Catalana

Empresària desvinculada dels partits i establerta a Girona, és considerada una "dama de ferro" dins del teixit unionista

Fernando Sánchez Costa i Elda Mata, de Societat Civil Catalana.
Fernando Sánchez Costa i Elda Mata, de Societat Civil Catalana. | Europa Press
04 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:03h
Canvi de cares a Societat Civil Catalana (SCC), la principal entitat de l'unionisme a Catalunya. L'actual president, Fernando Sánchez Costa, proposarà com a successora a la vicepresidenta territorial, Elda Mata, després de tres anys de mandat. Es preveu que el canvi es faci efectiu la propera primavera. Sánchez Costa és historiador i va ser diputat del PP al Parlament de Catalunya, abans de fer-se càrrec de la direcció de SCC.  

El mandat de Sánchez Costa es va iniciar quan l'entitat travessava una crisi interna, amb divergències creixents entre diversos sectors, vinculats als diferents partits constitucionalistes. La defensa que l'expresident Josep Ramon Bosch va fer dels indults als dirigents sobiranistes ja va generar una forta tensió interna. A mesura que la fase més àlgida del procés sobiranista quedava enrere, SCC començava a patir també un clar esllanguiment.

En els darrers temps, Societat Civil ha donat un gir a la seva actuació, afegint-se a la campanya contra la normalització lingüística que han engegat el Partit Popular,Ciutadans i Vox des de la sentència del TSJC sobre el 25% de classes en castellà, com a mínim, i el cas de l'escola de Canet de Mar. Un tema el de la llengua que sempre va ser considerat molt delicat pels fundadors de l'entitat i que havia restat fora de les reivindicacions de l'organització en els seus inicis.

Elda Mata és definida com una "dama de ferro" dins de l'unionisme, tot i que també es destaca d'ella la seva mà esquerra per connectar-se amb sectors diversos. Nascuda a Barcelona però establerta a Girona, on viu des de fa 40 anys, ha estat vinculada al sector turístic i agropecuari. La nova presidenta de SCC és considerada "més executiva i menys política" i partidària d'una entitat més desvinculada dels partits polítics, amb els quals no té cap lligam.