Tests d'autodiagnòstic, gratuïts a Europa i a preu d'or a l'Estat

Mentre els grans països europeus regulen la comercialització de les proves per evitar el lucre de les empreses privades, els preus segueixen disparats a casa nostra en plena sisena onada

Una farmacèutica venent un test d'antigens
Una farmacèutica venent un test d'antigens | ACN
07 de gener del 2022
Actualitzat el 08 de gener a les 15:03h
Sisena onada, propagació del virus i restriccions. I contagis, molts contagis. Catalunya va declarar el 10% dels positius de tota la pandèmia l'última setmana del 2021 i aquest divendres el Departament de Salut ha detallat fins a 2.000 hospitalitzats per Covid per primer cop en cinc mesos. Aquesta és la fotografia actual de la pandèmia.

L'explosió de contagis de les últimes setmanes ha afectat de ple les dates nadalenques i molts ciutadans han optat per fer-se tests d'antígens i evitar transmetre el virus encara més. Els preus als laboratoris són alts, altíssims, una dinàmica que ve des de l'estiu passat, quan la sanitat privada va disparar els preus en plena onada de positius. I els autotests d'antígens que venen a les farmàcies són la solució econòmica. 

Tot i els estudis que afirmen que un test ràpid no té la mateixa fiabilitat que una PCR i no és garantia de res, darrerament s'han viscut episodis que recordaven els primers dies de la pandèmia. Però, en lloc d'esgotar-se el paper higiènic als supermercats, la gent anava de farmàcia en farmàcia a la recerca de tests d'autodiagnòstic. 

A mitjans de desembre els tests es pagaven, a Barcelona, a cinc euros la unitat. La setmana següent no en quedaven i, quan les provisions van arribar a les farmàcies, el preu es va disparar. Hi havia establiments que els venien a 10 o 12 euros. Preus, de nou, a l'alça. I és que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), on es va publicar l'autorització de la venda dels tests d'autodiagnòstic en farmàcies, no en regulava l'import de comercialització.

Arriben en comptagotes, s'esgoten tan bon punt es posen a la venda i cadascú els ven al preu que vol. És el mercat dels autotests, que acompanya el mercat de les PCR fraudulentes o els atracaments a grans empreses, encarregades de la importació de material sanitari per després fer-ne revenda il·legal. Tot i que l'onada de la variant òmicron ha afectat tot Europa, la gestió dels tests d'autodiagnòstic a l'estat espanyol difereix bastant de la resta dels grans països continentals. 

Europa, des dels preus regulats a les proves gratuïtes
Cada país a la seva manera, els tests d'automostra es comercialitzen arreu d'Europa des de ja fa mesos. La majoria d'estats en regulen el preu i el material es pot comprar tant en farmàcies com en supermercats. A Alemanya, el cost en grans superfícies comercials se situa entre els 0,5 i els 3 euros. Itàlia té un preu bastant similar i un test d'antígens pot costar fins a 3 euros als supermercats. I també els Països Baixos: 2,99 euros la unitat aquest diumenge 2 de gener en un supermercat.

França opta també per regular-ne el preu i penalitza els no vacunats. Mentre que aquests han de pagar 22 euros per un test, els que sí que han rebut la vacuna contra la Covid-19 només han d'abonar 6,01 euros en laboratoris. L'onada d'òmicron ha incentivat la venda de tests en supermercats, només fins al 30 de gener, a dos euros la unitat. 

Altres estats europeus aposten per la gratuïtat dels tests. És el cas de Portugal, on els ciutadans tenen dret a un test a cost zero cada 15 dies en farmàcies o laboratoris -tot i que també es poden comprar al supermercat a 2 euros-, o d'Àustria, un país que aposta per punts per fer tests arreu del territori per a tota la població, sempre amb cita prèvia. A la capital, Viena, els residents, treballadors i viatgers poden disposar de PCR gratuïta si acrediten la seva funció a la ciutat. Bèlgica també ofereix dos tests gratuïts a la setmana per tothom qui no hagi completat la pauta de vacunació. 

I fora de la UE?
El Regne Unit és un dels països pioners en l'entrega de tests gratuïts a la seva població. Tots els ciutadans britànics poden fer-se dues proves de forma totalment gratuïta a les farmàcies del país i, a més, hi ha la possibilitat de rebre tests gratuïts a domicili si es compleixen unes pautes concretes.

El nostre país veí, Andorra, ja fa setmanes que obliga a l'ús de mascareta tant en interiors com en exteriors i té implementat el certificat Covid per accedir als allotjaments i a la restauració. Mesures preventives davant l'augment del turisme al país en plena temporada d'hivern on les proves d'automostra tenen un cost de 8 euros la unitat en qualsevol farmàcia.