Roma envia un teòleg valencià format a l'Opus per succeir Novell a Solsona

Francesc Conesa Ferrer era bisbe de Menorca des del 2017 i s'ha format en teologia a la Universitat de Navarra

Francesc Conesa, bisbe de Solsona
Francesc Conesa, bisbe de Solsona | Europa Press
03 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:28h
El Vaticà no vol més ensurts a la diòcesi de Solsona, després de la renúncia precipitada de Xavier Novell de la seu episcopal i el seu enllaç matrimonial amb Sílvia Caballol. La sortida sorprenent del ja bisbe emèrit ha sacsejat la diòcesi i, de fet, s'ha convertit en un tema que ha atret una gran atenció mediàtica. Potser per això, Roma ha optat per un perfil "segur", o el més segur que premeten les circumstàncies en temps de trasbals. Francesc Simó Conesa Ferrer, fins ara bisbe de Menorca i amb una forta formació teològica, és el nou bisbe de Solsona. 

Nascut a Elx (Alacant), Conesa Ferrer té 60 anys. L'administrador episcopal de la seu i bisbe de Vic, Romà Casanova, ha comunicat el seu nomenament pel Papa aquest dilluns. L'acte solemne de presa de possessió del nou prelat serà el proper dissabte 12 de març a la catedral de Solsona. Casanova va assumir el govern del bisbat des del mateix dia de la sortida de Novell.

Hi ha algunes claus que criden l'atenció en aquest nomenament episcopal. Forma part de la pedrera de bisbes d'origen valencià, que ha fornit els quadres de l'Església catalana des dels anys noranta del segle passat, quan el cardenal Ricard Maria Carles va exercir, des de l'arquebisbat de Barcelona, un lideratge clarament conservador en sintonia amb el Vaticà dels anys de Joan Pau II.

Conesa és un valencià passat per Menorca. De Menorca a Solsona va passar també en el seu moment el carismàtic bisbe Antoni Deig, però aquest era fill de Navars, al Bages. En canvi, el cas de Conesa s'assembla molt més al dels eu predecessor a Menorca, Salvador Giménez Valls, qui procedent d'Alacant, va ser enviat a Menorca abans de passar a Lleida, d'on ara és bisbe.

El nou bisbe de Solsona va fer bona part de la seva carrera eclesiàstica a Alacant, sent rector de la basílica de Santa Maria la Major d'Elx. Però l'element essencial per destacar en el seu perfil és el seu component teològic. És un home de doctrina "segura". Va formar-se com a teòleg a la Universitat de Navarra, depenent de l'Opus Dei, on ha estat professor associat. Té una prolífica obra publicada, que mostra el seu neguit entorn la tensió entre fe i raó, amb títols com l'obra col·lectiva L'eclispi de Déu: vells nàufrags i nous ateus, i El nou ateisme. Full de ruta. A Solsona, després de l'enrenou causat per la tocata i fuga de Xavier Novell, no li faltarà feina.