La «flurona» arribarà «segur» a Catalunya

L'especialista en malalties infeccioses Robert Güeri apunta que "ara mateix no hi ha risc de col·lapse als hospitals per la Covid", però cal estar "alerta"

Cribratge Massiu a Manlleu
Cribratge Massiu a Manlleu | Adrià Costa
03 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:55h
Israel ha estat el primer país a declarar el primer cas de "flurona" al món. Ha estat el primer, però no serà l'únic. I és que aquesta combinació dels virus de la grip i de la Covid-19 convivint alhora, en un mateix organisme, arribarà "segur" a Catalunya. Ho ha dit el doctor Robert Güerri en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio

L'especialista en malalties infeccioses ha explicat que són dos virus respiratoris que "circulen molt i poden coexistir". L'aparició de la "flurona" no és preocupant en si, sinó que caldrà veure "l'impacte real que té". "Hem de veure què passa quan els dos virus s'ajuntin circulant de forma molt intensa", ha apuntat Güerri, qui també ha fet referència a la necessitat d'estar vacunats per la grip i per la Covid. Caldrà, doncs, estar "alerta"

El 2022, però, no només s'ha encetat amb la "flurona" com a novetat pandèmica. El coordinador d'hospitalització de Covid-19 a l'Hospital del Mar ha detallat que actualment ens estem "creuant" en dues onades, la de delta i la d'òmicron. El pic de delta ja ha quedat enrere i "en els propers 10 dies viurem el pic d'òmicron", ha matisat. 

"Durant aquesta sisena onada, els hospitals han anat una mica desconnectats de la incidència fora". Ho ha afirmat Güerri, preguntat per la situació que viuen actualment els centres hospitalaris catalans. I és que l'especialista ha fet èmfasi en "l'efecte de la vacuna": s'ha reduït l'impacte hospitalari i "el nombre d'ingressos ha estat molt menor que el que hauria estat en altres onades". 

Una altra dada rellevant que ha detallat Güerri és que "ara mateix no hi ha risc de col·lapse als hospitals per la Covid". Per a ell, es pot viure una situació "pitjor": "Que la Covid distorsioni el seu funcionament". Així, si els contagis segueixen creixent i, per tant, l'afectació als hospitals també és més alta, es pot veure una "disrupció i mal funcionament del sistema". 

I les restriccions?
Ja fa deu dies que les restriccions per contenir el virus van entrar en vigor a Catalunya. Reducció d'aforaments, toc de queda, reunions de fins a 10 persones i mascareta, de nou, obligatòria en espais exteriors. "Els efectes en aquesta variant són molt més ràpids i, per tant, probablement ja estem notant els efectes de les últimes restriccions", ha explicat Güerri. 

El doctor també s'ha pronunciat sobre les cavalcades de Reis que se celebraran arreu del territori aquest dimecres. Això sí, amb mascareta. "Hem de continuar vivint i s'ha de trobar l'equilibri, la infecció estarà entre nosaltres bastant de temps i hi hem de conviure", ha afirmat, alhora que ha advertit que els contagis augmentaran per les grans aglomeracions que s'hi viuran. 

Finalment, i sobre el retorn a l'escola dels més petits, Güerri ha dit que el veu "segur". "Tancar les escoles hauria de ser l'últim recurs que s'hagi de fer, la tornada a l'escola s'ha d'intentar respectar", ha afirmat.