Els centres de l'Opus que segreguen per sexe van rebre 36 milions del Govern el curs passat

Educació ha anunciat la retirada d'aquestes ajudes a partir de l'any vinent, però la justícia ja ha tombat aquesta mesura amb anterioritat

Aula buida d'una escola.
Aula buida d'una escola. | ACN
30 de desembre del 2022
Actualitzat el 31 de desembre a les 18:36h
Els 11 centres educatius vinculats a l'Opus Dei que segreguen els alumnes per sexe van rebre el curs passat 36 milions de la Generalitat en concepte de concerts. Malgrat l'anunci reiterat en nombroses ocasions conforme es retirarien aquestes ajudes, aquestes s'han anat prorrogant a causa del 155 i de decisions judicials, incrementant-se any rere any, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va tornar a anunciar la mesura el 12 d'octubre. Si se sumen uns altres tres centres de l'Opus que no segreguen, els concerts totals del curs 2020-2021 d'aquesta institució catòlica s'acosten als 40 milions, segons ha pogut saber NacióDigital.
 


El centre que més recursos va rebre va ser el Xaloc, de l'Hospitalet de Llobregat, amb 4 milions, pràcticament el mateix que La Vall (Sabadell) i La Farga (Sant Cugat del Vallès). En canvi, la Institució Lleida en va percebre la meitat, 2 milions d'euros públics, situant-se a la cua d'aquests polèmics centres. Aquests recursos van servir per concertar 1.565 places d'educació infantil, 4.878 de primària i 4.331 de secundària. En total, per tant, 10.774. Al següent mapa, es poden consultar totes les dades per centre, sobre el mapa.
 


Ja fa anys que la Generalitat va certificar la voluntat de retirar aquests concerts. Així estava previst en la legislatura de Junts pel Sí a l'executiu, però la intervenció del 155 va permetre al govern de Mariano Rajoy renovar tots els concerts educatius, incloent els dels centres que segreguen per sexe. El conseller d'Educació Josep Bargalló va tornar-ho a intentar el 2020, decretant la fi de les ajudes als 11 centres, malgrat atorgar un any de marge. Les escoles afectades, però, van recórrer la decisió i el TSJC els va donar la raó i va suspendre la mesura.

El 12 d'octubre passat hi va insistir l'actual conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, qui va asseverar que "els centres han d'estar lliures de discriminació". Segons va assenyalar, el curs vinent ja no hi haurà concerts amb els centres d'infantil i de secundària que segreguen per sexe, mentre que, pel que fa a primària, aquests es mantindran vigents fins al curs 2025-2026. Sempre i quan, és clar, nous impediments torpedinin aquest objectiu un altre cop. El Govern, però, afirma que ara té més aval jurídic perquè la llei estatal d'educació, com ja abans la catalana, rebutja els concerts amb aquest tipus de centres.

A banda dels esmentats Xaloc, La Vall, La Farga i la Institució Lleida, la mesura afectarà al Canigó (Barcelona), la Pineda (l'Hospitalet de Llobregat), Viaró (Sant Cugat del Vallès), les Alzines i Bell-lloc de Pla (Girona), Institució Tarragona (Reus) i Campjoliu (l'Arboç). Altres centres de l'Opus, però, s'han adaptat els darrers anys. Avantis (l'Hospitalet de Llobregat) ja era mixta, però Airina (Terrassa) ha passat a ser-ho recentment i Institució Igualada (Jorba) ha nascut de la unió de dues escoles que abans segregaven i ara ja no ho fa.
Arxivat a