Barcelona mantindrà les terrasses a les calçades

L'Ajuntament d'Ada Colau aprova modificar l'ordenança per consolidar més de 1.400 zones de restauració i així poder substituïr els blocs de formigó el 2022 per plataformes homologades

Terrassa d'un bar de Barcelona.
Terrassa d'un bar de Barcelona. | Carlos Baglietto
NacióDigital
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 14:42h
El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dijous que es modifiqui l'ordenança de terrasses vigent per consolidar les ampliacions provisionals fetes en calçada des de l'inici de la pandèmia. La modificació s'ha aprovat amb els vots favorables del govern, BCanvi i la regidora no adscrita, l'abstenció de JxCat, Cs i PP i el vot contrari d'ERC.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha indicat que el canvi permetrà consolidar l'espai en calçada guanyat per les terrasses de bars i restaurants que els ha ajudat a no abaixar la persiana. També ha destacat que la regulació donarà seguretat jurídica i facilitarà tirar endavant amb la retirada dels blocs de formigó el 2022, que seran substituïts per plataformes homologades. Sanz ha remarcat, a més, que es podran denegar consolidacions de llicències en àrees d'especial saturació d'establiments i ha citat com a exemple el cas del carrer Enric Granados.

Els arguments en contra de l'oposició
El regidor republicà Jordi Coronas ha justificat el vot contrari perquè el grup considera que la proposta de modificació s'ha fet sense els nivells de participació "exigibles" a la modificació de qualsevol ordenança. Segons Coronas el canvi suposa un "gir de 180 graus" en el discurs de BComú sobre els usos de l'espai públic.

"No compartim en absolut la decisió", ha dit el regidor, que ha compartit posicionaments expressats prèviament per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). "Avui aprovem 1.400 terrasses més i cap guany per a la ciutadania, un error majúscul que caldrà esmenar", ha conclòs Coronas.

La resta de grups de l'oposició que s'han abstingut han coincidit que la modificació de l'ordenança es podria millorar i han qüestionat el perjudici que suposa per als veïns perdre places d'aparcament o zones de càrrega i descàrrega, si bé han reconegut que la mesura dona aire al sector de la restauració.

Segons dades municipals, de forma excepcional s'han atorgat durant la pandèmia un conjunt de 3.618 ampliacions de terrassa de bars i restaurants, de les quals 1.483 són en calçada i 2.135 són en vorera.

La modificació de l'ordenança estableix que en el cas de terrassa en calçada, els locals hauran d'utilitzar obligatòriament plataforma i uns dissenys homologats pel consistori i així es deixaran enrere els blocs de formigó, molt criticats pels grups municipals.

Arxivat a