L'Estat defensa no aprovar restriccions: «Generen més consens les recomanacions i la prevenció»

El govern espanyol afirma que la mascareta als exteriors és útil i fia a la vacunació amb terceres dosis el fre de l'ascens de la variant òmicron

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 12:24h
El govern espanyol evita entrar en debats amb les autonomies en relació a les restriccions a implantar per frenar els estralls de la variant òmicron, amb Catalunya com el territori que s'ha avançat en les mesures i Madrid de nou com a major defensora d'evitar-les. "Mostrem el suport a totes les comunitats, les quals coneixen els seus territoris, fortaleses i sistema sanitari", ha assegurat aquest dijous la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, després del consell de ministres extraordinari que ha aprovat les noves mesures anunciades dimecres a la conferència de presidents autonòmics.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha reblat aquesta idea i, en ser preguntada per si estava més a prop de Madrid que de Catalunya, per la negativa a aplicar restriccions dures arreu, ha subratllat que la conferència va ser per constatar que "la majoria de presidents i presidentes estan a favor de les recomanacions, de la prevenció i de la cultura de les cures". Igualment, ha insistit que "la situació a cada comunitat és diferent", motiu pel qual rebutja prendre decisions homogènies. Pere Aragonès, però, va retreure a Pedro Sánchez que "s'equivoca" davant la gravetat del moment

Segons Darias, però, amb les decisions preses ja n'hi ha prou, especialment pel que fa a l'acceleració de la tercera dosi. "L'eina fonamental per acabar amb el virus és la vacunació", ha clamat la ministra, i Rodríguez ha subratllat la mateixa idea: “La nostra millor arma és la vacuna”. L'objectiu fixat és que, a finals d'any, un 80% de persones d'entre 60 i 69 anys rebin la dosi de reforç, un percentatge que assoleixi ja el 24 de gener el grup de 40 a 49 anys. Darias ha destacat també que dimecres es van administrar 611.000 vacunes, un nou rècord diari des que es va iniciar aquest procés, i ha assegurat que no hi haurà mancança de dosis en un futur: "Comptem amb vacunes suficients, tenim compromeses 90 milions d'unitats el 2022".

La ministra de Sanitat ha admès les males dades de contagis, però ha subratllat que l'actual moment no és equiparable a "la mateixa situació que l'any passat, gràcies a l'alta cobertura vacunal". Igualment, ha defensat l'obligatorietat de la mascareta als espais oberts aprovada aquest dijous, malgrat els dubtes sobre la seva utilitat, assegurant que nombrosos estudis n'avalen l'eficàcia. Ha subratllat que es tracta d'una mesura provisional "fins que millori la situació epidemiològica", sense posar cap horitzó concret, i ha aclarit que les úniques excepcions són les persones que fan esport individual i en passejos a espais naturals en què es pugui mantenir distància de seguretat.

Altres mesures aprovades passen l'habilitació extraordinària de contractació de sanitaris jubilats i d'estudiants, ja que la “tensió s'està vivint a l'atenció primària”, així com el suport militar per vacunar. Isabel Rodríguez també s'ha defensat de les crítiques de presidents com Aragonès respecte la inexistència d'un fons Covid per al 2022 i ha afirmat que "l'Estat no escatimarà amb els recursos necessaris per combatre el virus", tot recordant que els pressupostos ja preveuen per ara un fons addicional de 7.000 milions. "Si calgués, un cop gastats, es destinaran més recursos, el pressupost no serà un problema", ha assegurat.