Chacón deixa el lideratge del PDECat per impulsar el nou partit, que naixerà l'11 de gener

La fins ara secretària general de la formació comunica a la militància el pas enrere, protagonitzat per posar-se al capdavant del nou projecte al costat de la Lliga, Convergents i Lliures

Àngels Chacón, en una imatge d'arxiu.
Àngels Chacón, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
21 de desembre del 2021
Actualitzat a les 21:09h
La secretària general del PDECat, Àngels Chacón, ha comunicat aquest dimarts al vespre a la militància que deixarà el càrrec per impulsar la nova formació de centre catalanista al costat de la Lliga, Convergents i Lliures. En una carta als afiliats a la qual ha tingut accés NacióDigital, Chacón també avança que la presentació pública del nou projecte es farà el proper 11 de gener. "Cal una força política clau que capgiri l'actual tendència del Govern del nostre país. En aquest sentit, fa mesos que es treballa per construir un nou espai de centre ampli i integrador a Catalunya que vagi més enllà del nostre partit i ens permeti ser més i més forts", remarca l'exconsellera d'Empresa.

Chacón aprofita per traslladar el seu agraïment als dirigents i als militants del PDECat, també a aquells que "potser no comprenen" o "no comparteixen" la decisió de deixar el lideratge executiu del partit. "Us asseguro que en aquesta nova etapa mantindré intactes els valors i els idelas que sempre he defensat on hagi estat. Prioritzaré la defensa dels ideals i el projecte de país per damunt de personalismes i sigles. En aquesta nova etapa sabeu que podreu seguir comptant amb mi", indica l'exconsellera.

Diverses fonts territorials consultades per NacióDigital assenyalen que la "inquietud" està cristal·litzant al món local perquè s'acosten les eleccions municipals i el futur del PDECat apareix "desdibuixat" en l'horitzó, com remarquen també membres de la direcció consultats. En les converses amb la resta de partits implicats, el pes l'ha portat Chacón, però també hi han participat el president del PDECat, David Bonvehí, i el secretari general adjunt, Marc Solsona. Aquest últim és un dels principals representants del món local de la formació com a alcalde de Mollerussa, i un dels que es va significar més a favor de fer respectar el perfil propi postconvergent quan s'estava negociant l'encaix -finalment fallit- amb Junts i Carles Puigdemont.

Els batlles del PDECat constitueixen, juntament amb els quatre diputats al Congrés, la veritable presència del partit al territori. Es tracta de Meritxell Roigé (Tortosa), Pere Regull (Vilafranca del Penedès), Albert Piñeira (Puigcerdà), Carles Pellicer (Reus) o bé Marc Castells (Igualada). Aquest últim va ser l'absència més sonada a la conferència de Chacón en què va desgranar els plans de futur per confluir en un nou partit de centre, i no va passar desapercebuda a Junts. El reglament de primàries dels de Puigdemont està pensat per captar els alcaldes del PDECat, que a nivell logístic encara pot esgrimir la carta de disposar dels drets electorals obtinguts als comicis del 2019. Encara s'ha de concretar si el nou partit de centre els voldrà fer servir per ser present a les municipals.

Una de les qüestions que s'estan mirant amb lupa és com es produeix, a nivell tècnic, la fundació del nou projecte per evitar al màxim que es pugui establir successió entre el PDECat i les sigles resultants de la confluència. No tant per una qüestió política, sinó perquè els postconvergents afronten la causa a l'Audiència Nacional pel cas del 3% i perquè també estan pendents de si el tribunal que executa la sentència del cas Palau els considera successors legals de Convergència. També Junts es troba en aquesta tessitura. Per tant, i amb el precedent de saber que la justícia els assenyala com a continuadors de CDC pel cas instruït al voltant del 3%, s'ha apostat per un nou partit en el qual, si així ho desitgen, hi desembarquin els militants i dirigents a títol individual.