Una rifa de Nadal per compensar les restriccions

El sorteig es presenta pràcticament amb les mateixes condicions sanitàries (o pitjors) que l'any passat, en una edició en la qual Catalunya va guanyar 265 milions d'euros en premis

Celebració d'un premi l'any passat a Badalona
Celebració d'un premi l'any passat a Badalona | Adrià Costa
Victor Rodrigo
22 de desembre del 2021
Actualitzat el 15 de desembre del 2022 a les 15:45h
La loteria de Nadal arriba aquest dimecres en plena voràgine de canvis per a les festes nadalenques. Noves restriccions, limitacions i el toc de queda planen sobre Catalunya a l'espera de l'aprovació del TSJC. En aquest escenari, la rifa aterra a tot l'Estat en un escenari que barreja l'esperança per poder celebrar els àpats de Nadal i la il·lusió perquè algun dels números sigui el premiat. A NacióDigital podeu seguir tota la informació del sorteig, en directe, i consultar tots els números premiats. Catalunya va sumar fins a 265 milions d'euros en la rifa del 2020, un dels més repartits de la història del premi. 

Una de les majors preocupacions dels participants en la loteria és quins són els números adequats per a poder jugar. Les estadístiques de la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE) revelen les claus dels nombres més i menys premiats d'ençà que se celebra el sorteig, des del 1812. 

Quins són els números que més s'han repetit? El 5 és el reintegrament del primer premi, conegut com "El Gordo", que més s'ha repetit al llarg de la història del sorteig. En concret, ha sortit en 32 ocasions, però d'aquestes mai ha acabat en 25. El segueixen els nombres 4 i el 6, amb 27 premis cadascun. Les terminacions de dues xifres més repetides han estat el 85, el 57 i el 75. Al contrari, la terminació menys afortunada és l'1 (que només ha sortit en vuit ocasions) i el 2 (que només ha sortit 13 cops).

Una altra de les majors preocupacions dels que hi participen són els problemes que poden sorgir amb els números que tenen a les mans. Què s'hauria de fer en cas de disputa per un premi? Quin procediment s'ha de seguir en el cas de perdre un dècim de la loteria? I si es comparteix número amb algú? L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha elaborat un llistat de sis consells per tal de tenir-ho tot previst en el moment del sorteig.

Els números premiats del 2020
En l'edició del 2020, Catalunya va ser un dels territoris amb més premis de tot l'Estat. La grossa del clàssic sorteig del 22 de desembre va deixar una pluja de milions al país, i per segon any consecutiu, a Reus.Van ser 60 sèries venudes del 72.897 a l'administració La Pastoreta, que van deixar 240 milions d'euros a la capital del Baix Camp. 

El segon premi, el 06095, va agraciar Catalunya amb 10 sèries a Palau-solità i Plegamans (12,5 milions) i 2 sèries a Badalona (l'administració en tenia 15 i n'ha retornat 13). També es van vendre sèries d'aquest 06095 a Vallirana, Barcelona i Lleida. El tercer premi de la rifa –el 52472- va deixar 15 sèries a Ripoll (7,5 milions).