El Govern es querella contra Casado per «mentir» sobre l'escola catalana

La denúncia és per injúries, calúmnies i incitació a l'odi i a la violència: el líder del PP va assegurar que els alumnes que parlen castellà no poden anar al lavabo a les aules del país

Pablo Casado i Pere Aragonès.
Pablo Casado i Pere Aragonès. | ACN
21 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:47h
El Govern s'ha querellat contra el líder del PP, Pablo Casado, per "mentir" sobre l'escola catalana. En concret, Casado va indicar que als nens que parlen castellà no se'ls permet anar al lavabo. "Ataca directament el professorat", ha remarcat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet català, que estudia des de divendres a la tarda les afirmacions del dirigent conservador. La llengua s'ha convertit en un aspecte central del debat polític des que el Tribunal Suprem va avalar la imposició del 25% de castellà a les aules. El nucli de la denúncia és que per injúries, calúmnies i incitació a l'odi i a la violència.
 
Es tracta de la segona denúncia que rep Casado en els últims dies. La primera es va registrar dissabte per part de Junts. En la redacció de la querella hi van participar Quim Jubert, secretari d'afers jurídics de Junts, i també l'advocat Jordi Pina, que va defensar Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez en el judici de l'1-O al Tribunal Suprem. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va afirmar abans de presentar la querella que Casado "busca un enfrontament a la societat catalana" i "debilitar els docents". "No podem acceptar de cap manera les seves paraules, que va dir d'una manera demagògica, conscient que estava mentint", va afegir Sànchez.

La qüestió de la llengua ha estat central al llarg de tota la setmana, durant la qual el Govern ha decidit augmentar el nombre d'inspeccions a les aules per garantir que el model actual s'està complint. Així es va decidir en una cimera dijous al vespre, dos dies abans dels estirabots del líder del PP.

"Es pot tolerar que a un nen de cinc anys se li demani apedregar i aïllar a un altre? Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo els nens que parlen en castellà? Es pot tolerar que hi hagi nens que per parlar en castellà al pati se'ls posin pedres a la motxilla? Es pot tolerar que als fills de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional se'ls assenyali i se'ls digui que no es poden integrar?", va expressar divendres Casado en un reguitzell de preguntes retòriques.

No és la primera sortida de to del cap de l'oposició espanyola en matèria de llengua. Dissabte passat va parlar "d'apartheid lingüístic" a Catalunya i va demanar a Pedro Sánchez "aplicar amb fermesa" la Constitució. "Espanya està patint un cas terrible de segregació lingüística a un nen de cinc anys. No puc entendre com el Govern està assenyalant i perseguint a un nen perquè la seva família vol que se li ensenyi en espanyol", va afirmar el dirigent conservador, en la línia del que també diu Vox..

Casado ja va oferir la seva col·laboració a Pedro Sánchez per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya i així obligar la Generalitat a fer complir la sentència del Tribunal Suprem sobre el 25% de les classes en castellà a les escoles. El líder del PP va proposar al president socialista fer servir els senadors populars per a poder aplicar, per segon cop, l'article constitucional, que requereix la iniciativa del govern espanyol i la ratificació de la cambra alta. La primera vegada va ser després de la declaració d'independència.

El cas Canet també va ser el tema del plenari del Congrés dels Diputats aquesta setmana, amb Casado de nou com a protagonista. «Que cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?», es va preguntar llavors el líder del PP, a la vegada que amenaçava el president espanyol amb una denúncia per desobediència si no obligava a aplicar la sentència del 25% en castellà a les aules catalanes.
 

Querella contra Casado by naciodigital on Scribd