Saps que si et fan comentaris obscens o et toquen sense consentiment és agressió sexual?

“No em passem ni una”: hi ha determinades conductes que no són acceptables i s’ha d’aplicar tolerància zero

Tolerància zero contra l'assetjament sexual
Tolerància zero contra l'assetjament sexual | Jose M. Gutiérrez
NacióDigital
22 de desembre del 2021
Hi ha determinades conductes que no són acceptables i s’ha d’aplicar la “tolerància zero a les accions que atempten contra la llibertat sexual”. Els entorns d’oci, especialment els nocturns, on estem més desinhibits, són els espais on es poden donar, més sovint, aquestes situacions. 

Per exemple, no s’ha de consentir i cal denunciar accions com l’exhibició dels genitals o si es masturben davant teu, si et fan petons o tocaments sense el teu consentiment, si et graven o difonen imatges teves compromeses, si t’encerclen o et segueixen amb finalitat sexual, o si et fan comentaris obscens, entre d’altres. 

Algunes d’aquestes conductes estan tan normalitzades que no sempre es denuncien. Si això et passa, disposes d’un telèfon d’atenció 24 hores i gratuït on denunciar les situacions de violència patides o conegudes: el 900 900 120 o, si ho prefereixes, pots fer-ho mitjançant la Policia Local del teu municipi o dels Mossos d’Esquadra. I cal recordar, que en qualsevol de les entitats adherides, el personal que hi treballa, també pot ajudar tant en la prevenció com en l’atenció davant situacions de violències sexuals.

Has de saber que les conductes menys greus, tot i no ser constitutives d’una infracció penal, sí són susceptibles de sanció administrativa. A Catalunya l'assetjament sexual es pot sancionar i es sanciona. 

A Catalunya, l’abril de 2019 es va aprovar el Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci per prevenir, sensibilitzar, detectar i donar resposta a les situacions de violència sexual en entorns d’oci. En aquest protocol s’hi poden adherir tant entitats públiques com a privades que vulguin fer un pas endavant contra aquest tipus de violències. A més, per sensibilitzar la joventut i la societat en general, i donar visibilitat a aquesta problemàtica, la Generalitat va engegar la campanya “No em passem ni una”.


Des de la seva aprovació, cada cop són més els ajuntaments, empreses i entitats públiques i privades relacionades amb els entorns d’oci, que mostren el seu interès en adherir-se al Protocol, en una aposta clara per combatre i erradicar la violència sexual com a una de les formes de violència masclista. Fins ara han signat el protocol 64 ajuntaments d’arreu Catalunya, un consell comarcal, dos col·legis oficials i 30 entitats privades.