Catalunya regularà l'extracció del llentiscle i posa fi a un buit legal històric

Es crearà un registre d’operadors habilitats amb l’objectiu de garantir una recol·lecció professional i segura

Pla detall del llentiscle
Pla detall del llentiscle | ACN
20 de desembre del 2021
La Generalitat de Catalunya és a punt d'enllestir una nova normativa per regular la recol·lecció professional i comercialització del llentiscle, una pràctica en augment que es troba en una mena debuit legal en no tractar-se d'una espècie protegida. L'objectiu del decret és evitar l'extracció massiva i descontrolada d'aquesta planta tal com s'està produint, cada vegada amb més intensitat, a diversos boscos de les comarques del litoral català -com ara als parcs naturals de la Serra de Collserola o de Sant Llorenç del Munt i l'Obac- i posar fil a l'agulla a un "problema social i mediambiental".

El document que s'ha treballat des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja s'ha presentat davant de diverses entitats i organitzacions agràries, professionals del sector i altres actors afectats perquè facin les sevesaportacions davant l'increment de queixes i de sensació d'inseguretat en una demanda històrica. La voluntat és avançar el més ràpid possible en la seva tramitació a principis del 2022 perquè a finals d'any ja es pugui implementar. 

Aquesta norma permetrà aflorar aquesta activitat grisa i identificar els seus polèmics actors per donar transparència a aquest mercat -sovint molt precaritzat- i disposar de dades per fer-ne una planificació i seguiment arreu del territori. A més, finalment també es dotarà d'un marc jurídic forestal clar per poder aprofitar de manera sostenible i planificada aquest recurs natural que resulta d'elevat valor a diversos països del nord d'Europa com a planta ornamental, producte farmacològic o aplicatiu en química verda. 

En aquest sentit, es crearà un registre d'operadors habilitats, que inclourà tant els recol·lectors com les persones que el comercialitzen, amb l'objectiu de garantir la traçabilitat de la planta i s'establiran criteris tècnics que garantiran que l’aprofitament es fa de manera correcta i legal amb l'autorització de la propietat. L'incompliment d'aquestes condicions tècniques serà sancionable.