El PSOE i el PP repetirien ara exactament el mateix resultat que el 2019, segons el CIS

Vox retindria el tercer lloc però Podem li retallaria distància, mentre Cs perdria encara més suport

20 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:05h
Pedro Sánchez i Pablo Casado, al Congrés.
Pedro Sánchez i Pablo Casado, al Congrés. | ND
Unes eleccions estatals portarien ara poques novetats en el pes dels dos principals partits espanyols. Així ho assenyala el baròmetre de desembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dilluns, segons el qual el PSOE obtindria el mateix 28% de vots que va aconseguir el 2019 i, al seu torn, el PP repetiria també resultat, el 20,8% de fa dos anys. L'enquesta arriba a l'equador de la legislatura i, a diferència d'altres sondejos de mitjans privats, no dona cap opció a la dreta d'assolir la Moncloa.

El CIS incrementa en quatre dècimes les expectatives dels socialistes respecte el baròmetre de novembre, mentre que, pel que fa als populars, ja apuntava llavors una xifra similar. En les posicions secundàries, però, sí que hi hauria algunes novetats, tot i que no massa notables. Vox mantindria el tercer lloc amb el 14,6% dels vots, caient mig punt respecte els comicis del 2019, menys d'un punt per davant de Podem, qui retalla distàncies fins al 13,7% (vuit dècimes més del que té ara).

En canvi, Cs cauria del 6,8% de fa dos anys a un 5,9% i Més País no arrencaria i es quedaria amb el 2,2% (tot i que és possible que se sumi a la plataforma de Yolanda Díaz en els comicis). Pel que fa a les forces catalanes, ERC perdria més d'un punt a nivell estatal, del 3,6% al 2,5%, Junts també baixaria força, del 2,2% a l'1,4% i la CUP passaria de l'1% de fa dos anys al 0,8%, per bé que la mostra d'enquestes a Catalunya és limitada i, per tant, el marge d'error és elevat.

Per ara sembla que la bona valoració de la previsible candidata de Podem no es tradueix en opcions reals de disputar la presidència. Yolanda Díaz, de fet, és la dirigent millor puntuada, amb un 4,8 de mitjana, lleugerament per davant del 4,6 de Pedro Sánchez i el 4,2 d'Íñigo Errejón. Per darrere se situen Inés Arrimadas (3,7), Pablo Casado (3,4) i, finalment, Santiago Abascal (2,8). Sánchez, però, és encara el líder preferit per seguir de president (21,9%), tot i que molt a prop de Díaz (17,1%), qui supera clarament Casado (11,1%).

Pel que fa a la gestió de la pandèmia de coronavirus, la ciutadania està dividida en si cal noves restriccions o no. Un 46,2% opina que cal prendre mesures més exigents, però un 35% mantindria les actuals i un 14,6% les relaxaria. En tot cas, un 52,2% faria obligatòria la vacuna per a tothom i un 31,1% més, per a personal sanitari, de residències i als treballadors en professions amb contacte amb el el públic. Es tracta de percentatges lleugerament superiors als de mesos anteriors.

Finalment, el CIS demana en aquest cas per diverses pràctiques vinculades al Nadal. Així, un 56,6% afirma que acostuma a muntar un pessebre clàssic i un 10,3% en fa un de civil o laic, mentre que un 76,1% decora un arbre o posa altra tipus de decoració. Un 76,9% juga a la loteria, un 64,3% afirma que fa donatius o ajuda a altres persones i un 88,2% fa regals, mentre que tan sols un 27,7% va a celebracions religioses, quasi els mateixos que van a alguna festa de cap d'any (27,6%).