ERC veu en el relleu de Trapero un pas cap als «lideratges col·legiats» als Mossos

La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, defensa els canvis a la cúpula policial i també es mostra partidària que el Govern emprengui accions legals contra Pablo Casado

20 de desembre del 2021
Actualitzat a les 14:13h
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta.
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. | ERC / Marc Puig
La destitució de Josep Lluís Trapero com a comissari en cap dels Mossos d'Esquadra és la decisió més controvertida que ha pres el Govern en les últimes setmanes. ERC assumeix en aquest mandat el Departament d'Interior i va optar per un independent, Joan Ignasi Elena, com a conseller, que en els darreres setmanes havia madurat el relleu del major. Trapero serà substituït per Josep Maria Estela, fins ara cap de la religió policial de Tarragona. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha defensat els canvis projectats per Elena a la cúpula de la policia catalana. Els republicans veuen en aquestes modificacions un pas cap als "lideratges col·legiats" als Mossos.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva republicana, Vilalta ha fixat la posició el partit en relació al cas Trapero. La portaveu republicana ha agraït la "dedicació" del major a la policia catalana i ha recalcat que la seva formació "comparteix" la decisió presa per Interior, una "plena sintonia -ha afegit Vilalta- perquè ERC entén que els Mossos afronten una nova etapa en què cal treball "compartit" per atendre nous reptes. Entre aquests reptes ha citat la feminització del cos policial i el relleu generacional de la plantilla d'agents. "Això no va d'afinitats. Això va dels reptes que s'han afrontar com a país", ha insistit, en referència a la tria d'Estela com a nou comissari en cap.

ERC ha negat lectures de naturalesa més política en la substitució de Trapero. Vilalta, per exemple, ha esmerçat esforços en rebutjar que els canvis a la cúpula policial tinguin el seu origen en el viratge que intenta aplicar la seva formació a Interior -d'acord amb els compromisos adquirits amb la CUP- o en el comportament dels Mossos en els desnonaments. La portaveu ha desvinculat també el relleu del major de les seves declaracions en els judicis del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional, on va afirmar que tenia un pla per detenir el Govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras si la tardor del 2017 hagués rebut aquesta ordre des de les instàncies judicial.

En la compareixença davant els mitjans, Vilalta ha insistit en la defensa del model d'immersió, qüestió central del debat polític en l'última setmana. Després de destacar els progressos de la cimera de dijous del Govern amb el sector educatiu i celebrar l'"èxit" de la manifestació de Som Escola de dissabte en defensa del model d'immersió, la dirigent republicana ha volgut insistir en un missatge de confrontació a Pablo Casado, líder del PP, a qui ha acusat de perseguir la "fractura" dels catalans. "Prou, deixi de mentir, deixi d'utilitzar l'escola catalana per atiar l'odi", ha afirmat Vilalta.

La secretària general adjunta d'ERC ha lamentat que el líder del PP tingui com a objectiu perseguir el català per "esgarrapar quatre vots" i ha donat suport a la decisió del Govern d'estudiar accions legals contra Casado. De fet, ha qualificat una eventual querella com a "necessària". Junts, pel seu compte, ja n'ha presentat una davant del Tribunal Suprem.

Sobre la d'immersió i el seu consens, Vilalta ha demanat al PSC que no adopti un comportament "tebi" en la defensa de la llengua i el model lingüístic de l'escola catalana. Aquest mateix dilluns, el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, havia reivindicat la flexibilització de la immersió defensada per l'anterior conseller d'Educació d'ERC, Josep Bargalló.

La CUP, soci preferent?
Després que la CUP -per via del seu diputat Carles Riera- hagi tornat a posar en dubte que sigui el "soci preferent" del Govern i hagi culpat l'executiu d'allunyar-se dels acords de la investidura, ERC ha admès que la qüestió de confiança projectada per al 2023 "perd sentit" després de la negativa dels anticapitalistes a aprovar els pressupostos, que aquesta setmana quedaran validats al Parlament gràcies al pacte amb En Comú Podem. Vilalta ha apuntat, però, que mantenen el treball per restablir la confiança amb el conjunt de la majoria independentista.

La portaveu republicana també s'ha referit a la pròxima reunió de la taula de negociació amb el govern espanyol, que s'ha de celebrar el gener. "Ens consta que s'està avançant", ha apuntat Vilalta, tot i admetre que són "petits passos" i progressos "febles". ERC manté la porta oberta a Junts per incorporar membres del Govern a la delegació catalana que representi la Generalitat.