Qui és qui a la nova direcció del PSC?

Salvador Illa tria un pinyol farcit d'alcaldables pensant en les municipals amb Lluïsa Moret, de Sant Boi de Llobregat, al comandament d'organització

Salvador Illa, al congrés del PSC
Salvador Illa, al congrés del PSC | Flickr PSC
18 de desembre del 2021
Actualitzat a les 21:02h
Salvador Illa es ja oficialment primer secretari del PSC. Els socialistes catalans, que han acomiadat per la porta gran a Miquel Iceta, s'entreguen a un nou líder a qui han encarregat que assalti la presidència de la Generalitat. Així ho ha verbalitzat el ministre de Cultura, que en el seu comiat ha subratllat en vermell al calendari les eleccions municipals del 2023 com el primer round per assolir aquest objectiu. Illa, que ha recollit el guant, s'envoltarà d'un pinyol d'alcaldes i alcaldables, que guanyaran visibilitat dins d'una estructura redefinida amb cinc viceprimeres secretaries.

De fet, quatre dels set principals càrrecs del nou organigrama l'ostentaran dirigents amb un important poder municipal -Núria Marín, Lluïsa Moret, Jaume Collboni i Marta Farrés-. Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, serà el principal puntal de l'estratègia organitzativa i electoral, mentre a la sala de màquines continuarà el duet que ha vetllat en els darrers dos anys la maquinària organitzativa: José Luis Jimeno -com a secretari d'organització- i Joaquín Fernández -a càrrec de política municipal-. Parlament i Congrés hi estaran també representats amb Alícia Romero i Meritxell Batet. A continuació, qui és qui a la nova direcció del PSC.

President: Miquel Iceta

És el primer càrrec que va revelar Illa. El nou primer secretari, que ha estat mà dreta d'Iceta en els darrers cinc anys i peça clau de les campanyes electorals, ha volgut retenir el ministre de Cultura a l'organigrama com a president, un càrrec més polític que orgànic, més simbòlic de portes enfora que no pas amb poder intern.  

Vicepresidenta: Núria Marín

Illa ha apostat per retenir l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que fins ara ostentava la presidència del partit. Malgrat estar investigada en el cas del Consell Esportiu, continua sent l'alcaldia més important que ostenten els socialistes catalans. Marín governa amb majoria absoluta i que Illa la mantingui denota confiança en la dirigent i tota una declaració d'intencions de cara a les municipals del 2023. 

Viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral: Lluïsa Moret

L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, recupera protagonisme a l'executiva del PSC i tindrà ascendència en l'estratègia organitzativa i electoral. Va ser una de les principals dirigents que va fer costat a l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, en la pugna que va mantenir amb Iceta al congrés del 2016. És una altra de les alcaldesses que va guanyar per majoria absoluta a les eleccions municipals del 2019 i el nou rol que assumeix implica un reconeixement orgànic del poder al Baix Llobregat, pes que fins ara havia representat l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón. Ell continuarà com a secretari de Política d'Acció Institucional.

Viceprimer secretari de Política Municipal: Jaume Collboni

No és alcalde, però sí primer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona gràcies a l'acord de govern del PSC amb Ada Colau. La seva continuïtat com a cap de llista ja va ser posada en dubte als passats comicis i el seu nom segueix plantejant dubtes entre alguns dirigents de cara als propers, però Illa ha tancat sempre files amb el lideratge de Jaume Collboni, de qui va ser cap de gabinet abans d'assumir la secretaria d'organització del partit. El nou càrrec que li atorga a l'executiva així ho ratifica.

Viceprimera secretària d'Acció Política: Alícia Romero

S'ha convertit en la mà dreta d'Illa al Parlament. Figura revaloritzada des de que Iceta va cedir el testimoni com a candidat a les eleccions i Eva Granados va marxar al Senat, Alícia Romero passa d'ostentar una discreta secretaria d'Universitats i Recerca a fer-se càrrec d'Acció Política, una de les carpetes clau del rumb que el nou líder voldrà pilotar. 

Viceprimera secretària d'Igualtat i Acció Social: Marta Farrés

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, també escala posicions dins de l'executiva després de recuperar una alcaldia que el PSC va perdre de forma traumàtica amb la caiguda de Manuel Bustos per la seva imputació en el cas Mercuri -aquesta setmana, l'Audiència de Barcelona li ha donat un mes per entrar a presó-. Malgrat que l'oposició a la ciutat li retreu les vinculacions polítiques amb el polèmic exalcalde, Farrés ha consolidat una alcaldia que els socialistes esperen retenir en una capital vallesana fortament marcada per la divisió de l'esquerra. 

Viceprimera secretària de Millora de l'Autogovern i Programes: Meritxell Batet

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, és, més enllà d'Iceta, la figura de Madrid que Illa ha triat per situar a la seva executiva. Erosionada a la cambra baixa en els darrers mesos per capítols com la retirada de l'escó al ja exdiputat de Podem Alberto Rodríguez, el flamant primer secretari vol continuar promovent el lideratge de Batet, que va ser cap de cartell a les darreres eleccions espanyoles del 2019. 

Secretari d'Organització: José Luis Jimeno

L'exalcalde de Badia del Vallès havia de ser secretari d'Organització del PSC l'any 2016, però Parlon i els dirigents que li feien costat van frenar el seu nomenament per les seves vinculacions amb Bustos, recollides al sumari del Mercuri. Illa, que fins aleshores era cap de gabinet de Collboni a Barcelona, va ser el nom de consens. Amb tot, des del conclave del 2019, tant Jimeno com Joaquín Fernández s'han encarregat d'arribar allà on Illa, com a ministre primer i com a candidat a les eleccions catalanes després, no podia arribar.  

Secretari de Política Municipal: Joaquín Fernández

Joaquín Fernández ha estat, juntament amb Jimeno, l'altra pota sobre la qual ha pivotat Illa a l'hora de greixar les relacions de la direcció amb les federacions i agrupacions. Cap de gabinet d'Antonio Balmón a l'Àrea Metropolitana, ha estat a la cuina de pactes com el de la Diputació de Barcelona amb Junts, així com a l'hora de teixir acords de govern i mocions de censura al territori. Va ser, a més, el braç català de l'expresidenta andalusa Susana Díaz per intentar aplegar suports a Catalunya. 

Secretari de Grans Ciutats: Rubén Guijarro

Havent recuperat l'alcaldia de Badalona, la incorporació de Rubén Guijarro a la direcció del partit era també un altre dels fitxatges esperats. És un altre alcalde clau de cara a les eleccions municipals del 2023, on tots els partits s'han alineat per intentar que Xavier García Albiol guanyi. 

Secretària de Polítiques de Seguretat: Núria Parlon

Una altra de les novetats a la direcció d'Illa és que Parlon tornarà a prendre un rol actiu fent-se càrrec de l'àrea de Polítiques de Seguretat. L'alcaldessa de Santa Coloma, enfrontada a Iceta a les primàries del 2016 i retirada a un segon pla de la vida orgànica, torna ara a fer acte de presència en una cúpula on se sent més còmoda. Manté una bona relació amb Illa i Moret és una de les alcaldesses amb qui manté més vincle i sintonia política.

Portaveu: Elia Tortolero

Tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i exsenadora, es convertirà en la nova portaveu del PSC. És una de les cares noves que s'incorpora a l'executiva i que guanyarà visibilitat fent-se càrrec de les rodes de premsa del partit dels dilluns. Nascuda el 1988, va ser candidata del PSC al municipi i va obtenir plaça al Senat com a número dos per la demarcació de Barcelona a les eleccions espanyoles de l'abril del 2019. En la convocatòria posterior, al novembre, motivada per la manca d'acord per la investidura de Pedro Sánchez, va perdre l'escó. És professora i té un màster en educació inclusiva. També ocupa la viceprimera secretaria del PSC al Bages i al Berguedà.

Secretari de Millora de l'Autogovern: Ferran Pedret

Ferran Pedret, diputat des del 2012 al Parlament, ha estat un dels dirigents de referència de Miquel Iceta a la cambra catalana, on aquesta legislatura és membre de la mesa. Ara, a nivell orgànic serà el responsable d'una secretaria de nova creació sobre la qual tindrà ascendència Meritxell Batet, i que es proposa la millora de l'autogovern. Aquesta és l'aposta dels socialistes per resoldre el conflicte territorial. 

Secretari d'Indústria, Energia i Transició Digital: Raúl Blanco

És una altra de les noves incorporacions a la direcció del PSC. És secretari general d'Indústria i Pime del gabinet de Pedro Sánchez i ha jugat un rol clau en episodis rellevants dels darrers mesos, com ara les negociacions amb Nissan i la gestió de la fàbrica de bateries que es disputen diverses autonomies, entre elles, Catalunya. També és un dels tentacles negociadors dels fons europeus de la Moncloa.
 
Secretària Polítiques Feministes: Sonia Guerra

Diputada al Congrés dels Diputats i bregada a l'Ajuntament de Sant Boi durant el mandat de Moret, Sonia Guerra repeteix fent-se càrrec de la secretaria de Polítiques Feministes.

Secretari d'Economia i Hisenda: Francesc Trillas

També Francesc Trillas repeteix al capdavant de la carpeta d'Economia i Hisenda. Va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona entre 1991 i 1995 i és fundador de Federalistes d’Esquerres i membre de la Junta d’aquesta associació entre 2013 i 2018. També és membre del Patronat de la Fundació Rafael Campalans.

Altres dirigents que formen part del nucli de confiança d'Illa i que repeteixen a les mateixes secretaries al partit són els diputats al Parlament Raül Moreno -Polítiques Socials- i Esther Niubó -Educació- i Pol Gibert -Treball-.