El lideratge d'Illa, vist pels seus rivals polítics: del «respecte» a l'«escepticisme»

Els partits de l'oposició opinen sobre la figura del nou primer secretari del PSC, un dirigent que ha estat a la cuina de pactes amb ERC, els comuns i Junts, i que s'ha manifestat també amb PP i Cs

Salvador Illa, al congrés del PSC
Salvador Illa, al congrés del PSC | Flickr PSC
18 de desembre del 2021
Actualitzat el 20 de desembre a les 8:11h
Salvador Illa ja és oficialment el líder del PSC amb l'encàrrec verbalitzat per part de Miquel Iceta de fer-se amb la presidència de la Generalitat. Molt se n'ha parlat, en els darrers dos anys, d'un dirigent que, contra pronòstic, com a ministre de Sanitat va haver-se de posar al capdavant de la gestió d'una pandèmia sense precedents i que, també per un gir de guió de darrera hora, va acabar sent candidat i guanyant les eleccions del passat 14 de febrer. El seu nom genera consens entre els socialistes catalans i se li atribueix un paper clau en la cohesió de la qual ara treu pit el partit. Però, més enllà dels seus, què en pensen d'ell els seus rivals polítics?

Illa va estar a la cuina del pacte amb ERC per investir Pedro Sánchez i a la de l'aliança dels socialistes amb Ada Colau a Barcelona, va tancar l'entesa amb Junts a la Diputació de Barcelona i se l'ha vist participant, per exemple, a la manifestació del 8 d'octubre del 2017 en contra del procés independentista a la qual també van assistir PP, Ciutadans i Vox. En els darrers anys, ha estat un dirigent que ha abonant el terreny de les confiances com ho ha fet durant anys amb el seu hort a La Roca del Vallès, una dedicació, però, que no li ha valgut per aconseguir ser president de la Generalitat. Almenys per ara. A continuació, la reflexió que fan sobre ell els seus competidors polítics ara que assumeix el timó del PSC.

ERC: del respecte personal a la "falta d'empatia"
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ja coneixia Illa abans de seure a cara a finals del 2019 per acordar la investidura de Pedro Sánchez a canvi de la creació de la taula de negociació per abordar el conflicte polític. Van compartir un viatge als Estats Units sota el projecte IVLP (International Visitor Leadership Program) durant deu dies en els quals van visitar ciutats americanes i reunir-se amb partits polítics, entitats i organitzacions socials per veure com funcionava el sistema electoral americà. Van tenir també l'oportunitat d'explicar la realitat i el procés català sota el punt de vista de cadascú. 

"Malgrat les diferències  que tenim de projecte polític per a Catalunya, sempre va haver-hi molt de respecte entre nosaltres", sosté Vilalta. Amb tot, ERC ha estat taxativa a l'hora de negar-se a pactar el govern o els pressupostos tant amb el PSC d'Iceta com amb el d'Illa, a qui en aquests moments li retreuen "falta d'empatia". "Ara mateix, com a líder del PSC, ens agradaria veure-li més valentia per no trencar els consensos històrics, com per exemple la immersió del català a l'escola", assegura la dirigent republicana. 

Junts: de la "suavitat" en les formes a "l'escepticisme"
Salvador Illa presideix el grup parlamentari del PSC, tasca durant la qual ha de despatxar sovint amb el seu homòleg de Junts, Albert Batet. "Salvador Illa és un polític suau en les formes, però ferm en les seves conviccions. Per això, la relació cordial com a presidents dels respectius grups parlamentaris va acompanyada d’una rotunda discrepància sobre el projecte polític que defensem", afirma el dirigent del partit de Carles Puigdemont

Batet fa dues peticions al primer secretari del PSC, de qui manifesta "escepticisme" sobre la seva acció: "escoltar" la societat catalana que diu voler representar i que el PSOE faci "passes decidides" per fer possible l'amnistia i l'autodeterminació; i que "no fugi del consens històric" per impulsar el català a través de la immersió lingüística a l'escola.

Comuns: del reconeixement a la gestió a la crítica per l'immobilisme
Els comuns han conviscut amb l'Illa ministre, el coneixen perquè va estar als fogons de l'entesa per governar Barcelona i hi interactuen sovint al Parlament. De fet, a les eleccions del 14-F van defensar un govern tripartit amb Illa, Aragonès i Albiach que es va demostrar inviable. "En un moment molt complicat, durant la pandèmia, va demostrar la seva capacitat de gestió, de diàleg i d'arribar a acords entre diferents al capdavant del ministeri de Sanitat", assegura el diputat dels comuns David Cid, que també destaca que és una persona "molt amable i cordial" en el tracte personal.

Altra cosa és la vessant política, on Cid subratlla que els agradaria que recuperés el perfil que va exhibir mentre era ministre en el terreny del diàleg i el acords. També voldrien d'ell "un lideratge menys conservador" a l'hora d'afrontar la transició ecològica i l'emergència climàtica allunyant-se "de projectes del passat" com l'ampliació de l'aeroport d'El Prat o el macrocomplex de Hard Rock.

Ciutadans: de lloar el perfil "raonable" a criticar la connivència "nacionalista"
Com a ministre i durant la gestió de la pandèmia, Illa era peça clau d'un govern que es va veure abocat a negociar constantment amb una complexa aritmètica per sostenir l'estat d'alarma, unes pròrrogues on Cs va ser en alguns moments determinants. Al mateix temps, si Illa va aconseguir guanyar les eleccions del 14-F va ser, en bona part, perquè va ser capaç de recuperar part de l'electorat que l'any 2017 va fer guanyar Inés Arrimadas a Catalunya.

"El Salvador és un home afable, dialogant i intel·ligent; bon conversador, sens dubte raonable. Exerceix, potser, un lideratge menys vistós que el del seu predecessor, Miquel Iceta, però en qualsevol cas és un home amb pòsit", afirma el president del grup taronja al Parlament, Carlos Carrizosa. Tot i això, assenyala com a defecte del seu lideratge "una actitud apocada i vergonyant enfront del nacionalisme", fet que, sota el seu criteri, implica "un cert engany als seus voltants, que majoritàriament se senten tan catalans com espanyols". Segons Carrizosa, Illa també és un dirigent que prioritza "l'interès" del seu partit per assolir el poder "per sobre de les seves promeses electorals". 

CUP: peça clau del "règim del 78"
La CUP es cenyeix a l'estricta valoració en el camp polític. De fet, la interacció entre els anticapitalistes i el nou líder del PSC és pràcticament inexistent més enllà d'episodis puntuals com el d'aquesta setmana al Parlament, on s'ha defensat que el diputat Pau Juvillà pot mantenir l'escó fins que la seva inhabilitació no sigui ferma

"Illa reflecteix perfectament tot allò que és i representa actualment el PSC a Catalunya, una pota més del PSOE, com a principal instrument del règim del 78, que té com a únic objectiu garantir la unitat territorial per sobre de qualsevol altre dret fonamental i el manteniment dels privilegis de l'Ibex i els oligopolis estatals", asseguren des de la CUP.

PP: de "l'excel·lent" relació a les "discrepàncies greus"
La relació entre socialistes i populars travessa un dels seus pitjors moments. És evident al Congrés dels Diputats, on Illa va ser un dels blancs de Pablo Casado a l'hora de carregar, fins i tot arribant a l'esfera de l'amenaça judicial, contra la gestió que va fer de la pandèmia. La relació no és tan agra al Parlament, on els populars tenen un paper testimonial amb tres diputats. "Tinc discrepàncies greus amb ell sobre com abordar el procés des de posicions constitucionalistes, però la nostra relació personal és excel·lent i tinc un gran respecte per ell", resumeix Alejandro Fernández. 

 
Arxivat a