Què he de fer a partir d'ara si soc contacte d'un positiu?

Tots els contactes estrets, també els vacunats, hauran de fer quarantena

Cribratge a Vic
Cribratge a Vic | Josep M. Montaner
17 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:09h
Nou canvi de protocol. Davant l'arribada de la variant òmicron, Salut ha decidit modificar les indicacions per als contactes estrets de positius de Covid-19. Així, a partir de dilluns tots -també els vacunats- hauran de fer quarantena durant deu dies. Fins ara, la mesura només afectava la gent no immunitzada.

El seguiment de contactes estrets només s'activa quan un cas sospitós està confirmat per un test. Les persones que hagin compartit espai amb el positiu a menys de dos metres, més de 15 minuts i sense mascareta durant les 48 hores prèvies als símptomes del contagiat, hauran d'aïllar-se durant 10 dies. Si es presenten símptomes, cal contactar ràpidament amb un centre sanitari o el 061.

Els contactes, a partir d'ara, hauran de fer-se una prova PCR entre quatre i sis dies després d'haver-se exposat al virus. Si la prova diagnòstica és negativa, el professional sanitari decidirà si es pot acabar la quarantena o si l'ha de continuar. En cas de sospita d'infecció, la prova es repetirà després de 48 hores.

Durant els deu dies d'aïllament, els contactes han d'estar localitzables. Si treballen, cal que facin teletreball i, si no és possible, rebran la informació per tramitar la baixa laboral. Salut demana que els contactes es quedin preferiblement en una habitació individual ben ventilada -10 minuts tres cops al dia- i utilitzar mascareta per sortir-ne. També aconsella rentar-se les mans sovint, rentar la roba separada de la resta a 60 graus o més i netejar el lavabo després de cada ús, a no ser que pugui utilitzar-ne un només per a ell.