Independentistes, PSC i comuns avalen que Juvillà continua sent diputat

Tots els grups, a excepció de Vox, Cs i el PP, defensen en comissió que el dirigent de la CUP pot mantenir l'escó fins que hi hagi sentència d'inhabilitació no és ferma

El diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, aquest dijous
El diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, aquest dijous | ACN
16 de desembre del 2021
Actualitzat a les 14:17h
El Parlament ha viscut aquest dijous un acord poc habitual al voltant de la figura del diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà. La votació s'ha produït en comissió i la setmana que ve s'estendrà al ple, però el suport que ha aplegat el dirigent és el pròleg perquè la cambra ratifiqui que pot continuar mantenint el seu escó almenys fins que la sentència d'inhabilitació per desobediència sigui ferma. Així ho han argumentat tant els grups independentistes -ERC, Junts i la CUP- com el PSC i els comuns en base al reglament pel qual es regeix el Parlament.

"No concorre cap causa d'incompatibilitat sobre el diputat Pau Juvillà i Ballester ni cap altra circumstància que afecti la seva condició diputat del Parlament de Catalunya", recull el dictamen que s'elevarà al ple de la cambra. Els dirigents que hi han donat suport han recordat que l'afectat encara pot recórrer a instàncies judicials superiors, és a dir, el Tribunal Suprem.

Per contra, Vox, PP i Ciutadans han quedat en minoria argumentant que la inhabilitació s'ha d'executar ja perquè la seva lectura és que la LOREG està per sobre del reglament del Parlament i fixa que la incompatibilitat no ha d'esperar sentència ferma quan es tracta de delictes contra l'administració. De fet, aquests grups ja han demanat a la Junta Electoral Central que, com en el cas de l'expresident Quim Torra, intervingui per tal d'apartar de forma immediata el dirigent.

La via acordada pels independentistes per endarrerir la inhabilitació de Juvillà prospera d'entrada i ho fa, a més, amb el suport inicial del PSC i dels comuns, que sostenen que el reglament del Parlament és clar. El diputat dels comuns David Cid, però, ha puntualitzat que el cas de Juvillà "no és comparable amb altres casos de judici oral per corrupció". Tot un comentari que fa referència a la situació judicial en la qual es troba la presidenta de la cambra, Laura Borràs, pel cas presumptes irregularitats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes i que ella atribueix a una persecució política. En aquest sentit, la diputada de Cs Anna Grau ha apuntat que Borràs "tem trobar-se en una situació similar". 

Una via que neix d'una escletxa del precedent de Torra
Els grups no han entrat a valorar com actuaran en cas que la Junta Electoral Central ordeni la retirada de l'escó de Juvillà, moment en el qual el suport que ha rebut el dirigent anticapitalista aquest dijous es pot veure esquerdat. En tot cas, el pla dels independentistes és intentar solventar la inacció i el desacord que es va produir amb la retirada de l'escó a l'aleshores president Quim Torra el gener del 2020. La via escollida neix, precisament, de la sentència d'aquest precedent i aposta perquè sigui el Parlament qui voti si Juvillà manté l'escó abans que la Junta Electoral ordeni la inhabilitació immediata. 

La mesa del Parlament s'ha compromès aquest dijous a "treballar per donar una resposta col·lectiva i unitària" per defensar "tots els represaliats en la defensa pels drets col·lectius" i "reforçar la lluita independentista". Juvillà, acompanyat de la presidenta Borràs i la resta de membres independentistes de la mesa, ha anunciat un acord d'ERC, Junts i la CUP per "impedir la pèrdua de la condició de diputat" de Juvillà mentre no hi hagi sentència ferma. "Treballarem en els nous escenaris per mantenir la sobirania del Parlament des d'una resposta antirepresiva col·lectiva i conjunta, i per tornar la repressió de l'Estat com un bumerang", ha dit.

Tots estan d'acord en què el dirigent ha de poder continuar com a diputat fins que no hi hagi sentència ferma de l'alt tribunal i que res es podrà fer quan aquesta arribi -ho assumeix també la CUP, que té previst el relleu-. A partir d'aquí caldrà veure fins a on arriba el camí consensuat. Davant d'una situació ja abans viscuda i que va suposar que la relació de Junts i ERC saltés pels aires i que Torra donés per esgotada la legislatura, s'ha posat en marxa un mecanisme parlamentari per intentar preservar l'escó de Juvillà i retardar al màxim la inhabilitació.

I és que, un cop la Junta Electoral es pronunciï, el Parlament té l'opció, com ja va fer amb Torra, de demanar mesures cautelars al Tribunal Suprem tot argumentant que l'afectat encara pot presentar recurs a la sentència dictada. Aleshores, l'alt tribunal va acabar resolent que la retirada de l'escó s'havia de produir, però en la sentència emesa el 28 d'abril d'aquest mateix any argumentava que la JEC havia d'actuar perquè no ho havia fet el Parlament en base a les seves competències.

Acollint-se al darrer paràgraf del punt setè d'aquesta sentència, la CUP va demanar dimarts a la mesa del Parlament que reunís la comissió de l'estatut del diputat perquè determinés si Juvillà pot continuar sent diputat mentre no hi hagi sentència ferma i que aquest dictamen es porti a votació del ple, com s'ha acordat aquest dijous. Borràs és conscient que ara mateix està en marxa una cursa contra rellotge amb la JEC i la vocació dels independentistes és culminar el tràmit abans que arribi el pronunciament de l'òrgan administratiu.

L'escenari que preveuen des de la CUP és que, un cop arribi el requeriment a Borràs per part del Suprem perquè atengui l'ordre de la Junta Electoral -situació en la qual es va trobar també el seu predecessor, Roger Torrent-, la presidenta del Parlament pugui al·legar que el Parlament ha exercit ja la seva competència per ratificar Juvillà. És a dir, hi haurà dues resolucions de dos òrgans que seran contradictòries: la de la cambra catalana sostenint que Juvillà manté l'escó mentre el Suprem no emeti sentència ferma i la de la Junta Electoral reclamant la retirada immediata de la condició de diputat. "Això pot permetre a Borràs desatendre el requeriment", expliquen fonts dels anticapitalistes. Serà aleshores quan la presidenta es trobarà en latessitura de desobeir l'ordre de la JEC i del Suprem acollint-se al reglament del Parlament

Amb aquest camí traçat, caldrà veure com impacta aquesta aposta en la convivència tant entre els grups independentistes com entre els grups al Parlament. Si les previsions es compleixen i hi ha un requeriment del Suprem a la presidenta Borràs i s'ha de dirimir si es prima l'acció parlamentària o l'ordre de la justícia, no hi ha a hores d'ara un acord entre els partits sobre com procedir. Fonts republicanes han insistit en la defensa de Juvillà fins que no hi hagi sentència ferma, però puntualitzen que Torrent en el seu dia no va poder fer res per evitar la retirada de l'escó de Torra perquè era ordre directe del Suprem. Clar està que aleshores el Parlament no va fer cap acció prèvia, com ara sí que s'ha fet. 

Caldrà veure ara si aquesta via funcionarà o no i si aquesta vegada hi haurà acció unitària dels independentistes o bé torna a saltar pels aires a mig camí en funció del trajecte judicial que s'obri pas. La consigna, almenys de moment, és intentar "no quedar-se de braços plegats" com va passar amb Torra davant d'una situació que, aleshores sí, era inèdita, i que es va sumar a un desacord estratègic de l'independentisme encara irresolt.