Puigneró insta el PSC a defensar el català com va fer amb els indults

El vicepresident reclama a ERC tenir una estratègia conjunta al Congrés dels Diputats per "blindar" la immersió a Catalunya

Jordi Puigneró, aquest dimecres al Parlament.
Jordi Puigneró, aquest dimecres al Parlament. | ACN
15 de desembre del 2021
Actualitzat a les 9:50h
Missatge de Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat, al PSC per tal que defensi el català i el model d'immersió lingüística. Ho ha fet comparant la situació amb la dels indults concedits als condemnats pel procés. "Sé que vostès no són com com Vox i Ciutadans. No ho han estat mai. Estaria bé que sapiguessin on són. Els demano que siguin valents i, igual que han fet amb els indults, s'enfrontin al poder judicial en matèria lingüística", ha ressaltat en la sessió de control al Parlament després d'una pregunta d'Elsa Artadi, portaveu de Junts, que ha aprofitat per retreure -de manera implícita- el suport d'ERC a la llei Celaá, a la qual els republicans van fer costat amb l'argument que blindaria la immersió i que no ha evitat casos com els de Canet de Mar. Puigneró ha demanat a ERC "unitat estratègica" al Congrés per no replicar decisions així.

Poc abans, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat "confiar en els mestres" per fer front als atacs contra la immersió. Ho ha fet en en resposta a Carles Riera, diputat de la CUP, que en sessió de control li ha reclamat garantir la preeminença del català en l'ensenyament malgrat les sentències judicials reflectides en casos com el de Canet de Mar. La llengua és protagonista del debat polític, marcat també pel dard del Govern a Laura Borràs, presidenta del Parlament, que va demanar que Cambray assumís la direcció del centre maresmenc per fer front a la situació.

Riera ha indicat que hi ha tres problemes a les escoles: el retrocés de l'ús, els "atacs de l'extrema dreta" i les "negligències" a l'hora d'aplicar la immersió. "Han acatat les sentències que han imposat el castellà", ha remarcat el diputat anticapitalista, que ha trobat "insuficient" la tasca de Gonzàlez-Cambray com a conseller.

El dirigent d'ERC ha apuntat que des del Govern es continuarà "lluitant" davant dels "atacs dels tribunals" amb "totes les eines", la "màxima fermesa" i la "màxima convicció". "El blindatge de la llengua no serà efectiu fins que no tinguem un estat propi", ha assenyalat el conseller, que ha indicat que el Govern "mira de cara" la situació lingüística i aplicarà amb "mirada llarga" un pla d'impuls del català als centres educatius. "Totes les escoles del país rebran l'acompanyament i les eines amb grups impulsors", ha apuntat Gonzàlez-Cambray. "Continuarem avançant, perquè el model d'escola catalana no es toca", ha indicat, sense arribar a més concrecions.

Riera ha recordat que el Govern té "plenes competències" per garantir el dret a ser escolaritzat en català. "S'ha de garantir la immersió en tots els centres, també els vuitanta on hi ha sentències judicials", ha remarcat el diputat de la CUP, que ha demanat "no recular" en aspectes de "gran consens social". "No podem permetre que es vulnerin els drets de l'alumnat que vol una escola en català sense exclusions", ha ressaltat el representant anticapitalista, que ha volgut preguntar específicament si l'executiu garantirà el català a l'escola fins i tot en casos com el de Canet de Mar. No ha obtingut una resposta específica per part del Govern, que demà reuneix el sector de la llengua a Palau i dissabte es manifestarà al costat de Som Escola.