Barcelona aposta per consolidar les terrasses ampliades per la pandèmia

La previsió és que la modificació s'aprovi definitivament amb els vots de tots els grups de l'oposició excepte ERC

Dues noies, en una imatge d'arxiu, en una terrassa
Dues noies, en una imatge d'arxiu, en una terrassa | ACN
NacióDigital
14 de desembre del 2021
Actualitzat a les 17:19h
Barcelona manté l'aposta per consolidar les terrasses ampliades durant la pandèmia. Després d'estudiar les al·legacions rebudes a la proposta per modificar l'ordenança de terrasses vigent, el govern municipal seguirà amb els seus plans per consolidar les terrasses sempre que compleixin amb els criteris fixats.

En el cas de terrassa en calçada hauran d'utilitzar obligatòriament plataforma i uns dissenys homologats pel consistori i així es deixarà enrere l'ús d'elements provisionals com els blocs de formigó. En el cas de l'ampliació en vorera, s'estudiarà cas per cas però els bars i restaurants podran mantenir les taules si compleixen els criteris d'accessibilitat, distàncies i garanties de pas que ja recull l'ordenança actual.

I és que la modificació de l'ordenança es fa principalment per introduir la possibilitat de consolidar les terrasses en calçada habilitades des del 2020. De fet, aquest dimarts el govern municipal ha anunciat també que es duplicaran les subvencions que s'havien anunciat perquè els restauradors instal·lin la plataforma i els mobles homologats a la seva terrassa en calçada. A l'estiu es va dir que es llançaria una subvenció de 2 milions d'euros però finalment seran 4 milions.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que la modificació que es planteja ara de l'ordenança de terrasses del 2018 manté el consens assolit llavors -quan es va aprovar per unanimitat-, ja que no es toquen les principals línies. El que sí que canvia o es modifica, ha explicat, és que s'obre la porta perquè les terrasses en calçada es puguin consolidar i que els permisos excepcionals provisionals concedits durant la pandèmia es traslladin en sol·licituds de llicència. És a dir, d'alguna manera, regularitzar-ho amb l'objectiu que l'estiu del 2022 totes les terrasses en calçada consolidades disposin de dissenys homologats.

Segons Sanz, el que planteja el govern municipal ofereix garanties tant per a restauració com per als veïns, ja que també es contempla la possibilitat que l'Ajuntament denegui les sol·licituds en cas de reincidència d'infraccions. A més, es podran denegar llicències en àrees d'especial saturació d'establiments, com pot passar al carrer Enric Granados. En aquest cas, la circumstància serà valorada pels serveis tècnics municipals.

ERC, al marge de l'acord
Segons han explicat Sanz i el primer tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, s'han acceptat al·legacions de diversos grups municipals i s'ha rebutjat la petició d'ERC per retirar la proposta de modificació de l'ordenança. Així, la previsió és que la modificació -que aquest dimarts es dictamina a la Comissió d'Urbanisme i es votarà al ple del 23 de desembre-, s'aprovi definitivament amb els vots de tots els grups de l'oposició excepte ERC. "Esperem que tingui una aprovació important", ha dit Sanz, indicant que "trencar el consens" seria un "error".

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha demanat el suport de tots els grups polítics i ha indicat que la predisposició és bona amb Junts, Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi. "Ningú entén el paper d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona", ha criticat Pallarols, que ha coincidit amb Sanz que seria un "error" no donar suport a la consolidació de les terrasses.

Pallarols i Collboni han celebrat que en el seu dia l'Ajuntament s'avingués a facilitar la instal·lació de noves terrasses en calçada i ampliar-ne d'altres en vorera per salvar llocs de treball i s'han mostrat satisfets per ara poder-ne consolidar algunes. "Penso que hem de treure pit per haver arribat a aquest acord", ha dit Pallarols, que ha apuntat que la nova normativa protegirà la continuïtat de bars i restaurants petits i tradicionals que han pogut tirar endavant amb noves terrasses o amb ampliacions excepcionals.

El gremi, a més, posarà una oficina d'informació a disposició dels restauradors que vulguin conèixer els models de plataforma i accedir a serveis tècnics per regularitzar les terrasses ampliades.
Arxivat a