Aquest any hem après... que la violència masclista continua sense aturar-se

El balanç de dones assassinades ha continuat creixent, així com les denúncies per agressions físiques i per violacions

Clam contra la violència masclista a Barcelona el 25-N.
Clam contra la violència masclista a Barcelona el 25-N. | Frederic Esteve
29 de desembre del 2022
Actualitzat a les 18:09h
Malauradament, l'any 2021 ha continuat fent evident que les violències masclistes són una xacra estructural a la nostra societat. El balanç torna a ser tràgic a Catalunya: 12 dones assassinades, 11.000 denúncies per violència masclista, més de 800 denúncies per violació i més de 1.450 per abusos.

A l'estat espanyol, són 39 les dones mortes per violència masclista que es comptabilitzen. A més, els primers estudis sobre l'impacte que ha tingut la pandèmia apunten que el confinament i la distància social van impactar a l'alça en les violències que pateixen les dones.

En els darrers tres anys, el moviment feminista ha anat in crescendo a l'hora de denunciar i combatre la por a la qual s'obliga a viure les dones. En els darrers mesos s'ha posat l'èmfasi enles violències sexuals arran de la brutal violació d'una menor a Igualadaque va estar hospitalitzada durant més d'un mes i mig. Les expertes  assenyalen que en més del 80% dels casos els agressors són coneguts de la víctima i que hi ha conductes socialment "normalitzades" per falta d'una educació socio-afectiva que trenqui rols de gènere.

També s'ha posat l'accent en la violència vicària, la que té per objectiu causar dolor en la dona a través dels fills. Se n'ha parlat molt especialment arran del cas del pare de Tenerife que va assassinar les dues filles el passat estiu i d'un altre home que va assassinar el seu fill de dos anys en un hotel a Barcelona.