Aquest any hem après... com funciona el preu de l'electricitat

Aquest desembre, els preus de la llum han tornat a superar els rècords històrics amb dades que han vorejat els 400 euros per cada megavat/hora

El preu de la llum ha fet apujar l'IPC.
El preu de la llum ha fet apujar l'IPC. | Europa Press
27 de desembre del 2022
Actualitzat el 29 de desembre a les 14:07h
El preu de la llum ha assolit rècords històrics que han posat el mercat elèctric sota els focus, vorejant els 400 euros per megavat/hora per les festes de Nadal. El conjunt del sistema comprèn un seguit de processos independents entre ells: la generació d'energia, el transport, la distribució i la posterior comercialització. Aquests quatre àmbits són els que desemboquen en la tarifa elèctrica.

El mercat elèctric té una particularitat que el fa diferent a altres productes. L'electricitat no es pot emmagatzemar en grans quantitats de manera eficient i això implica que el mercat ha de gestionar que l'electricitat arribi a tothom i que es puguin satisfer els focus de demanda. La Xarxa Elèctrica Espanyola i l'Operador del Mercat Ibèric Pol Espanyol (OMIE) han de garantir el màxim ajust entre l'oferta i la demanda. És la xarxa elèctrica la que regula la demanda que es preveu en funció de les propostes de generació d'energia de les centrals. 

L'OMIE és el que gestiona el mercat diari de compra i venda d'electricitat (el pool) entre les empreses generadores i les comercialitzadores, que compren l'energia. Es tracta d'un sistema semblant a una subhasta i així funciona a tot Europa, on el preu més alt és que marca el que obtenen les diferents fonts d'energia.

Els defensors d'aquest sistema diuen que compensa l'aposta en energies renovables, però és molt costós quan el preu es descontrola, com ha passat ara. En qualsevol cas, cal tenir en compte que el preu de la factura de la llum respon a més factors que el joc del mercat, ja que inclou potència, energia, impost elèctric, lloguer d'equips i IVA.