Aquest any hem après... que les vacunes funcionen malgrat les noves variants

La immunització ha evitat almenys 10.000 morts a Catalunya, on el procés d'administració de dosis continua sent la prioritat per combatre l'aparició de l'òmicron

El punt de vacunació massiva de la Fira de Barcelona, aquest matí.
El punt de vacunació massiva de la Fira de Barcelona, aquest matí. | ACN
27 de desembre del 2022
Actualitzat el 29 de desembre a les 14:07h
L'impacte positiu de la vacunació en la pandèmia és evident. Amb un percentatge d'immunització completa superior al 76% a Catalunya, la gravetat de la Covid ha estat manifestament menor. Des de mitjan d'octubre es va produir un increment de ceontagis a Catalunya, però l'increment d'ingressats va ser deu cops menor als que es van produir durant la quarta onada. I això tot i que l'evolució dels contagis era similar. El mateix es pot dir pel que fa als ingressats a la UCI. Les xifres parlen per si soles.

El novembre passat, un 70% dels ingressats a Catalunya per Covid no estaven vacunats. Un percentatge que s'ha mantingut en les últimes setmanes de l'any, ja amb la variant òmicron al país. Les terceres dosis seran clau per contenir encara més els efectes luctuosos del virus.

Segons el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la UPC, la vacunació hauria evitat un 60% de defuncions per la pandèmia a Catalunya. La conselleria de Salut hi ha posat aquest dilluns una xifra concreta: haurien mort 10.000 persones més sense el procés d'immunització. Segons els estudis de Biocomsc, amb la doctora Carla Prats, la vacuna hauria evitat entre 100.000 i 150.000 casos, prop de 38.000 ingressos i entre 6.900 i 9.500 morts.

El novembre passat, el ministeri de Salut va aportar dades concloents: el 60% dels ingressats a les UCI a l'estat espanyol no estan vacunats, i entre les persones no vacunades d'entre 60 i 80 anys hi ha un risc 25 cops més elevat de morir per Covid si no s'està vacunat.