Casado a Barcelona: «La llengua ja és un tema de drets civils»

El líder del PP reitera la petició que Pedro Sánchez iniciï el tràmit per aplicar el 155 si la Generalitat no aplica la sentència que estableix el 25% de les classes en castellà

Pablo Casado i Alejandro Fernández amb membres d'entitats contra la immersió.
Pablo Casado i Alejandro Fernández amb membres d'entitats contra la immersió.
14 de desembre del 2021
Actualitzat a les 15:03h
El PP puja el to en el seu discurs contra la immersió lingüística. Aquest dimarts, el líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat que després del cas de Canet de Mar, la llengua "ja és un tema de drets civils", una afirmació que el cap dels populars catalans, Alejandro Fernández, ha reiterat. Casado ha mostrat el seu suport a la família que ha reclamat la meitat de les classes en castellà i ha comparat la situació amb la que es va viure als Estats Units durant els anys de la lluita pels drets civils. En un moment determinat, ha arribat a dir que la lluita contra la immersió "és una causa de tota la humanitat". Ha recordat l'ordre del president Kennedy a la Guàrdia Nacional perquè protegís l'accés d'uns estudiants negres en alguns estats del sud. Casado, però, ha dit que "trobem a faltar un Kennedy". Ell només veu a Pedro Sánchez.

Com ja va fer fa uns dies, Pablo Casado ha demanat a Pedro Sánchez que iniciï el tràmit per aplicar l'article 155 a Catalunya si la Generalitat no compleix la sentència del TSJC que estableix un mínim del 25% de classes en castellà. Casado ha anunciat que adoptaran mesures en el pla judicial si el Govern "es nega a acatar la sentència". Ha acusat Sánchez de "no fer res" perquè "necessita dels vots del separatisme per continuar a la Moncloa". El president del PP ha estat a Barcelona, on s'ha reunit amb entitats contràries a la normalització lingüística, com l'Assemblea Escola Bilingüe, Societat Civil Catalana, S'ha Acabat, Impulso Ciudadano, Universitaris per la Convivència, Convivència Cívica Catalana, AMES i Ampas Paral·lel. 

Casado ha advertit la Generalitat que "pot incórrer en desacatament i desobediència" si no fa complir la sentència, i ha afirmat que "tots som pares de Canet". Ha anunciat un seguit d'iniciatives que emprendrà el seu partit, que avui ha registrat una proposició per crear un cos d'alta inspecció d'abast estatal "per posar fi a l'adoctrinament", una declaració institucional al Congrés de "condemna" dels fets de Canet, dur el tema a le sinstàncies europees, inclòs el Consell d'Europa, i l'anunci que si arriba al govern, aprovaran una llei de llengües que garantirà que el castellà sigui llengua vehicular a tot l'estat.

El líder del PP s'ha referit a fets que, segons ell, s'han produït en les escoles catalanes, "com posar pedres a les motxilles de nens que parlen castellà o no deixar anar al lavabo a alumnes castellanoparlants". El cas de Canet, però, hauria ultrapassat tot això, ha dit Casado, que ha considerat gravísim "que s'hagi assenyalat un nen i s'hagi demanat que s'apedregui la seva casa".   

El president del PP ha vingut a Barcelona en plena tensió entorn la llengua, després que el Tribunal Suprem ratifiqués la sentència del TSJC sobre el 25%, com a mínim, de classes en castellà a les escoles catalanes. El cas de l'escola de Canet de Mar, on uns pares van exigir que el seu fill de cinc anys rebés el 50% de les classes en castellà, ha atiat el conflicte lingüístic.   

El "fracàs" de la immersió
Per la seva banda, el president del PP català, Alejandro Fernández, ha assegurat que "la immersió ha fracassat i no és un model d'èxit", i ha posat com a prova el fet que des del sobiranisme s'admet que l'ús social del català ha baixat. Segons Fernández, un dels motius és que "la llengua s'ha identificat amb un projecte polític i ha passat a ser antipàtica". Ha considerat que la immersió no ha estat bona per fomentar el català, tot afirmant que "ni Pla ni Serrat van necessitar mai subvencions".