Els economistes confirmen la recuperació però alerten de l'amenaça del preu de l'energia

La preocupació per la pandèmia i la situació política cedeixen terreny al cost de l'electricitat i el dèficit fiscal

Carles Puig de Travy i Xavier Segura, aquest dimarts al CEC.
Carles Puig de Travy i Xavier Segura, aquest dimarts al CEC. | CEC
14 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:20h
L'economia catalana es recupera de manera significativa, però no s'ha de perdre de vista les amenaces que suposen el preu de l'electricitat, la crisi de subministraments i la inflació. Són les principals dades que ofereix l'Enquesta de Situació Econòmica de Catalunya elaborada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), que han presentat aquest dimarts el degà, Carles Puig de Travy, i el responsable de l'enquesta, Xavier Segura. Han contestat un total de 1.167 col·legiats.

L'índex de confiança dels economistes mostra una clara recuperació, assolint en una escala de 0 a 10 a un 4,88 per a l'economia catalana i un 4,93 per a l'espanyola. Tot i així, els economistes catalans situen en un 6,7 la preocupació sobre una possible frenada en la reactivació prevista per a l'economia catalana. La previsió pels economistes és que la situació continui millorant i que se situi en un 4,97 pel que fa a l'economia catalana i un 5.02 per a l'espanyola.

Un 65,4% dels enquestats considera que l'economia està millor que fa un any, mentre que un 16,8% creu que està igual i un 16,4% la veu encara pitjor. Com ha assenyalat Carles Puig, "ens anem acostant a l'escenari previ a la pandèmia però resten molts interrogants". Respecte a l'enquesta de la primavera, la millors és sensible: en aquell moment, només un 42% dels economistes creia que l'escenari era millor que un any abans. 

Una de les dades que reflecteix l'enquesta és el canvi produït en les principals preocupacions dels economistes. A la primavera, el principal problema era la Covid i el segon la situació política. Ara és el preu de l'electricitat l'element vist com a més preocupant (ho veu així el 37.6%) i el dèficit fiscal el segon. El tercer problema que ara apareix com a més greu és el de la crisi en la cadena de subministraments, assenyalat pel 30,6% dels enquestatsLa situació política és ara el quart problema i la pandèmia el cinquè.  

Pel que fa a la inflació, no hi ha un criteri decantat sobre el seu impacte i duració. Consideren que és de caire conjuntural un 48,2% dels economistes, mentre que el 46,9% dels enquestats creu que respon a factors estructurals.

L'enquesta també inclou algunes preguntes sobre temes d'actualitat, com l'ampliació de l'aeroport. Un 82,1% dels economistes barcelonins es mostren partidaris de l'ampliació del Prat. Un 50,5% amb la condició que s'internalitzin els impactes ambientals i socioeconòmics generats i un 31,6% en qualsevol cas.