Junts manté la pressió sobre Cambray: «Educació ha de blindar els directors»

Artadi assegura que la "responsabilitat" no es pot derivar a la cúpula dels centres escolars a l'hora de fer front a "l'atac judicial" contra el català i exigeix a Iceta que protegeixi la immersió

Elsa Artadi, aquest dilluns.
Elsa Artadi, aquest dilluns. | Junts
13 de desembre del 2021
Actualitzat a les 14:12h
El departament d'Educació ha de "blindar" els directors de les escoles catalanes per protegir la immersió lingüística davant dels "atacs judicials" contra el català. Aquesta és la recepta que ha posat damunt la taula Elsa Artadi, portaveu de Junts, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva d'aquest dilluns, monopolitzada pel cas de Canet de Mar. Un cas que ha servit per exposar fins a quin punt la decisió judicial sobre el 25% de castellà a les aules amenaça el model imperant en les últimes dècades a Catalunya. La pressió sobre el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray (ERC), també passa per assenyalar la possibilitat que el departament assumeixi la direcció del centre de Canet, com ha indicat Artadi i com prèviament ha plantejat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE.

La portaveu de Junts, en tot cas, ha indicat que aquesta "intervenció" d'Educació al centre del municipi maresmenc ha de ser per "protegir" els centres i també els seus directius, a l'estil del que va dur a terme el departament a Barcelona en vigílies de l'1-O. Al costat de mesures com aquesta, Artadi ha reclamat "complir" el marc normatiu existent -començant per la llei d'educació de Catalunya, aprovada durant el segon tripartit- i explorar alternatives al Parlament per millorar la situació del català. La qüestió de la immersió ha tornat a fer topar els socis de Govern: la intervenció de Cambray, reclamada per Junts, no ha convençut ERC, que crida a aparcar "solucions màgiques".

Artadi s'ha mostrat contrariada, a banda, pel fet que el PSC no estigui alineant-se a favor de la immersió, model del qual en va ser impulsor a través de figures com Marta Mata. "On és Miquel Iceta?", s'ha preguntat la portaveu de Junts, en referència a la figura del ministre de Cultura, que no ha sortit públicament a parlar sobre la qüestió. Altres membres del govern espanyol han demanat a la Generalitat que "protegeixi" la família del menor que va demanar aplicar el 25% de castellà a P5 a l'escola de Canet de Mar. El PP ha posat en circulació el concepte d'apartheid per referir-se a la situació del castellà a les aules catalanes, i ha arribat a comparar el cas amb el nazisme.

El PSC no formarà part de la manifestació que hi ha convocada aquest dissabte per part del col·lectiu Som Escola, que tindrà el suport explícit del sobiranisme. "Hi ha una ofensiva judicial contra Catalunya", ha ressaltat Artadi, que ha denunciat la "imposició" del castellà a la qual aspiren els "jutges espanyols". També ha ressaltat que promouran iniciatives al Congrés dels Diputats per blindar la immersió després que l'última llei d'educació aprovada -també amb els vots d'ERC, que va fer costat al projecte d'Isabel Celaá malgrat els avisos efectuats tant per Junts com pel PDECat- no hagi servit per frenar l'ampliació de les hores de castellà als centres catalans.